Pompoen in stukken snijden, zaad verwijderen met een lepel (hier kun je soep van maken), in kleinere stukjes snijden en in weinig water in 15 min. gaarkoken, of in de oven garen. Oven voorverwarmen op 200°C. Salie fijn snijden. Pompoen indien nodig afgieten en pureren met stamper of roerzeef of staafmixer. Kaas raspen. Eieren scheiden, eigelen met geraspte kaas en salie door de pompoen mengen, eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het pompoenmengsel scheppen. Hoge ovenschaal invetten met boter. Pompoenmengsel in de schaal scheppen (schaal tot 2/3 vullen). 25 min. in de oven. Direct serveren. Lekker met sla.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Het beste is het om een dag van tevoren het deeg te maken. De smaken trekken dan goed door.
Meng de eieren, suiker, zout en honing goed door elkaar. Doe dan het gezeefde meel en het bakpoeder erbij en roer goed door, tot je een egale massa hebt.
Smelt de boter zachtjes en laat afkoelen tot 45º, iets warmer dan handwarm.
Meng dan de boter door het deeg en laat afkoelen. Doe dan in een spuitzak en laat een paar uur in de koelkast liggen.
Verwarm de oven voor op 175ºC.
Spuit het deeg in de ingevette madeleine vormpjes. Niet helemaal vol, want ze rijzen in de oven. Bak 8 minuten als je de hete luchtstand gebruikt. Anders 11 minuten. Als ze mooi bruin zijn, eruit halen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Schil en kook de aardappelen met wat zout. Snij de boter in blokjes. Klop het ei los. Leg bakpapier op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 190 °C.
Giet de gekookte aardappelen af. Stamp de aardappelen tot een fijne puree. Roer met een houten lepel het ei en de boter door de puree tot een smeuïge massa ontstaat. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe de puree in een spuitzak met een gekartelde mond en spuit rozetten van ca. 4 cm. doorsnee op de bakplaat. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de rozetten in ca. 25 minuten goudbruin.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Kook krielaardappeltjes in gezouten water beetgaar.
Maak van 60 gram kaolin, 70 gram bouillon (koud) en 30 gram suiker een papje.
Haal de drooggedepte aardappeltjes door het beslag en laat vervolgens drogen op circa 70° Celsius.
Tips:
Strooi wat smaakstof over de aardappel voordat je deze laat drogen (zout, lijnzaadjes, sesamzaadjes)
Voeg inktvisinkt toe aan het beslag voor grijze ‘kiezelstenen’.
Borstel wat kleurstof over de kaolin om ‘kwarteleitjes’ te krijgen. (Eerst de aardappeltjes iets laten aandrogen en daarna de kleurstof erover borstelen.)
Krokante chocosteentjes
Smelt 55 gram chocolade en meng met 20 gram kaolin en 10 gram suiker (kan gewoon met de hand of een lepel).
Laat aandrogen tot grove chocoladekiezels.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Haal de filets door de yoghurt, dan bestrooien met peper en zout. Flink zout, want het is een zoetwatervis. Hak de noten heel fijn, als een soort paneermeel en haal de filets door de noten. Bak de filets in p.m. 6 minuten gaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Vul een pan met water en laat aan de kook komen. Giet de Sauternes in een schaal en voeg al kloppend de eidooiers toe. Blijf kloppen terwijl je er langzaam suiker in strooit.
Na 8 – 10 minuten moet het mengsel dik vloeibaar zijn. Het is heel belangrijk om voortdurend te blijven kloppen. De sabayon is gaar als de temperatuur 55 ºC is. Draai dan het vuur uit en blijf kloppen tot de sabayon mooi lobbig is, een luchtige en rijke structuur heeft en glanst. Schenk direct in glazen of over het fruit.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Zet een schaal op een theedoek op het aanrecht (tegen het verschuiven tijdens het kloppen). Doe er de eidooiers, mosterd en wat zout en peper in en klop alles met een ballongarde door elkaar.
Voeg de olie langzaam en steeds kloppend in een dun straaltje toe. Voeg als de mayonaise begint te binden de olie een een wat grotere straal toe. Blijf steeds kloppen.
Klop als de olie is opgenomen 30 seconden krachtig tot de mayonaise dik is en glanst. Voeg azijn of citroensap toe en proef. Voeg er eventueel nog wat zuur toe en zout en peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Was en droog de groente en kruiden. Doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg de sjalot toe en het water. Draai 1 minuut op lage snelheid en dan 4 minuten op hoge snelheid.
Leg een stuk kaasdoek losjes over de rand van een pan en zet het met een elastiek vast. Giet de kruidenpuree erin en laat hem langzaam uitlekken. Neem na 10 minuten de randen van de doek bij elkaar en knijp zoveel mogelijk vocht uit de puree. Gooi het restant in de doek weg en spoel de doek in koud water.
Verwarm de groen vloeistof zachtjes in een pan en roer met een houten lepel. Neem zodra de vloeistof beweegt de pan van het vuur. Leg het kaasdoek losjes op ene schaal en zet het met een elastiek vast. Schep de vloeistof voorzichtig in het doek en laat 20 minuten uitlekken. Schraap met een spatel de zachte groene kleurstof van het doek en doe hem in een schaaltje. Hij blijft enkele dagen goed in de koelkast onder een laagje olie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Klop het ei luchtig met de suiker en schraap de vanille van het stokje erbij. Roer de olie en de yoghurt erdoor. Zeef de bloem en spatel dit met het bakpoeder en het zout door het eimengsel.
Schep het beslag in muffinvormpjes en bak ze in 25 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Meng de wijnazijn in een pan met de eetlepels koud water en de peper. Laat tot twee derde inkoken en laat volledig afkoelen.
Voeg de dooiers toe aan het koud geworden mengsel water en azijn en klop met garde door elkaar. Zet de pan boven een pan zacht kokend water (au bain marie) en blijf kloppen, de garde moet de bodem van de pan blijven raken. Na 8-10 minuten moet de saus glad en romig zijn. De temperatuur mag niet boven de 65ºC komen, anders gaan de eieren stollen.
Giet dan terwijl je blijft kloppen de geklaarde boter er met een dun straaltje bij. Voeg zout naar smaak toe en roer er op het laatst het citroensap door. Houd de saus warm in een thermoskan, niet boven vuur want dan gaat hij schiften. Of serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Pompoensoufflé
Pompoensoufflé
Ingrediënten
Instructies
Madeleine Bocuse
Madeleine Bocuse
Ingrediënten
Instructies
Pommes duchesse
Pommes duchesse
Ingrediënten
Instructies
Eetbare stenen
Eetbare stenen
Ingrediënten
Instructies
- Kook krielaardappeltjes in gezouten water beetgaar.
- Maak van 60 gram kaolin, 70 gram bouillon (koud) en 30 gram suiker een papje.
- Haal de drooggedepte aardappeltjes door het beslag en laat vervolgens drogen op circa 70° Celsius.
Tips:- Strooi wat smaakstof over de aardappel voordat je deze laat drogen (zout, lijnzaadjes, sesamzaadjes)
- Voeg inktvisinkt toe aan het beslag voor grijze ‘kiezelstenen’.
- Borstel wat kleurstof over de kaolin om ‘kwarteleitjes’ te krijgen. (Eerst de aardappeltjes iets laten aandrogen en daarna de kleurstof erover borstelen.)
Krokante chocosteentjesMeerval met noten
Meerval met noten
Ingrediënten
Instructies
Sabayon klassiek
Sabayon klassiek
Ingrediënten
Instructies
Mayonaise
Mayonaise
Ingrediënten
Instructies
Chorophyl
Chorophyl
Ingrediënten
Instructies
Muffin
Muffin
Ingrediënten
Instructies
Hollandaise saus
Hollandaise saus
Ingrediënten
Instructies