Salade van geroosterde asperges, courgette en kaas

Gang Hoofdgerecht
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 50 g Rucola
  • 400 g Manourikaas
  • 4 stuks Courgette
  • 48 stuks Asperge
  • 280 ml Olijfolie
  • 700 g Kerstomaatjes
  • 150 ml Basilicumolie

Instructies
 

  • Tomaten. Halveer de tomaten en zet de oven aan op 170 graden. Leg de tomaatjes met de open kant boven in een bakblik. Besprenkel ze met wat olijfolie. Voor extra smaak kun je plakje knoflook en een paar takjes tijm erbij leggen. Zet het bakblik in de oven voor ongeveer 50 minuten, tot de tomaatjes half gedroogd zijn. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen. Asperges. Was de asperges en breek het houterige uiteinde af. Bewaar dit, ze zijn als smaakmaken goed voor bij het koken. Zet een pan gezouten water op met de afgebroken uiteinden en doe als het kookt de asperges erbij, ongeveer 4 minuten. Ze moeten nog stevig zijn. Laat ze dan heel snel afkoelen, liefst in ijswater, anders in koud stromend water, zodat ze niet doorgaren. Laat uitlekken en droog ze af met keukenpapier en doe in een kom met wat olijfolie. Courgettes. Spoel de courgettes af onder de kraan en snijd ze in dunne linten met de kaasschaaf of op de mandoline. Meng met wat olijfolie en peper en zout. Grillen. Laat een grillplaat heet worden op hoog vuur. Gril de asperges en courgettes. Laat mooie grillstrepen ontstaan. Laat ze afkoelen. Kaas. Snijd de manouri kaas in plakken van 1,5 - 2 cm dikte. Je moet een kaas nemen, liefst manouri, die heel blijft bij het grillen. Laat in de vette en hete grillpan de plakken kaas goudbruin worden. Laat ook weer afkoelen. Opdienen. Schik de rucola, groenten en kaas in een ruime schaal, zodat je alle ingredienten goed kunt zien. Besprenkel met de basilicumolie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Italiaans witbrood

Ingrediënten
  

Biga

  • 170 ml water
  • 175 g Meel Italiaans 00

Deeg

  • 200 g Meel Italiaans 00

Biga

  • 1 cl Olijfolie

Deeg

  • 1 tl Zout
  • 110 ml water

Biga

  • 2 tl Basterdsuiker

Deeg

  • 2.5 tl Polenta
  • 25 g Meel Italiaans 00

Biga

  • 4 g Gist

Instructies
 

Dag 1

  • Maak de biga. Doe alle ingredienten voor de biga in een keukenmachine en kneed met een deeghaak. Laat de machine ca 7 minuten op lage snelheid draaien. Er moet een stevig, klontvrij deeg ontstaan. Laat bij kamertemperatuur (21-23 graden) rijzen.

Dag 2

  • De biga moet in volume zijn verdubbeld. Verdeel het in kleine stukjes, bijvoorbeeld met een schaar of deegschraper. Doe deze met de meelsoorten, basterdsuiker en water in de keukenmachine. Het moet nu lang draaien. Eerst 5 minuten op lage snelheid, dan nog eens 5 minuten op hogere snelheid. Doe nu het zout erbij en dan nog eens 5 minuten op hoge snelheid. Het deeg moet tegen de kom aanslaan. Er ontstaat zo een glanzende deegbal. Doe een klein beetje olijfolie in een kom en rol het deeg hierin, zodat het als het ware in de olijkfolie ligt. Laat het hierin een half uur op een warme plaats rijzen, onder een vochtige theedoek.
  • Dan komt het speciale deel van dit deeg. Vet je handen in met olijfolie en trek het deeg uit elkaar. Sla het dan weer om en herhaal dit enkele keren. Er ontstaat zo een deegbal met flappen op elkaar. Draai hem om en laat 30 minuten rijzen. Herhaal dit rekken dan en laat 10 minuten rusten. Leg de bal dan op een met bloem bestoven bakplaat met bakpapier en sla de uiteinden van het deeg over de deegbal, zodat een grove ronde vorm ontstaat. Bestrooi met bloem en laat een half uur onder een doek rijzen. Zet intussen de oven aan op 230 graden, zet een bak water onder n de oven, zodat er stoom ontstaat. Bestuif een bakplaat met bakpapier met polenta en leg het deeg voorzichtig hierop. Schuif in de oven en bak ongeveer 25 minuten mooi donkerbruin. Als het dan hol klinkt als je op de onderkant klopt, is het goed gaar. Het is een heel luchtig brood.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Lamsrack sousvide

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht vlees
Porties 4 pax

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Lamskotelet

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snijd de lamsracks los van het stuk. Als je de racks direct gebruikt: vacumeer de racks zonder bewerking en zonder te kruiden. Als je de racks wilt invriezen na het garen: weeg 9 g zout en 1 g suiker per kg af en strooi dit op de lamsracks. Laat 14 minuten staan en dep dan droog met papier. Vacumeer vervolgens. Gaar de lamsracks op 55°C voor 1 uur. Snel afkoelen in ijswater en vervolgens invriezen wanneer je het vlees langer wilt bewaren.

Garen

  • Als je hebt ingevroren: Laat een dag ontdooien in de koelkast. Weer opwarmen op 55°C voor 1 uur. Als je het vlees meteen na het garen gaat gebruiken kun je meteen verder gaan met het maken van een mooie korst. Kleur aanbrengen met de brander. Kruiden met zout. peper en bijv rozemarijn. In racks snijden en opdienen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geroosterde bloemkool met tomaat, dille en kappertjes

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 20 stuks Kerstomaatjes
  • 50 g Spinazie
  • 1 el Dille
  • 120 ml Olijfolie
  • 2 el Appelazijn
  • 2 teentje Knoflook
  • 1 el Mosterd
  • 2 stuks Kappertjes
  • 1 stuks Bloemkool

Instructies
 

Dressing

  • Pureer de kappertjes met mosterd, knoflook, appelazijn en zout en peper. Voeg in een dun straaltje de olijfolie erbij. De dressing moet dik en romig worden. Groente en kruiden Snijd de tomaatjes in tweeen. Hak de dille fijn en laat een paar takjes heel voor de garnering. Was de spinazie.

Bloemkool

  • Verdeel de bloemkool in roosjes. Zet een pan water met zout op en breng aan de kook. Blancheer hierin de bloemkool tot beetgaar. Koel daarna snel af in koud stromend water. Laat uitlekken en droog af met keukenpapier. Meng er dan wat olijfolie door met peper en zout.

Grillen

  • Laat een grillpan op hoog vuur heet worden. Rooster de bloemkoolroosjes en zorg dat ze mooie grilstrepen krijgen. Doe dan in een kom of schaal.

Afmaken

  • Meng als het nog warm is met de groenten en kruiden, giet de dressing erover en dien warm of lauw op. Breng eventueel verder op smaak.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gebraden kip met clementines en Pernod

Gang Hoofdgerecht gevogelte

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Kip
  • 2,5 tl Venkelzaad
  • 3 el Basterdsuiker
  • 2 el Mosterd
  • 3 el Citroensap
  • 3 el Sinaasappelsap
  • 4 el Olijfolie
  • 1 dl Pernod
  • 5 takje Peterselie
  • 2,5 tl Venkelzaad
  • 4 takje Tijm
  • 4 stuks Clementines

Instructies
 

  • Doe de Pernod, olijfolie, sinaasappelsap, citroensap, basterdsuiker en mosterd in een kom met zout en peper en roer alles goed door elkaar. Hak vlak voor het opdienen de peterselie grof en houd apart. Maak de venkel schoon en snijd elke knol over de lengte doormidden. Snijd vervolgens elke helft in 4 stukken. Snijd de clementines met schil en al in plakjes van 5 mm. Rits de blaadjes van de tijm. Snijd de kip in 8 stukken van ongeveer gelijke grootte. Doe de kip met de venkel, clementineplakjes, tijm en venkelzaad in een kom met de Pernodsaus en laat liefst een nacht marineren in de koeling. Verhit de oven op 220 graden. Doe de gemarineerde kip in een braadslede in een enkele laag. Gebruik meer braadsledes als je veel hebt. Leg de velkant van de kip boven. Braad ongeveer 3 kwartier, tot de kip mooi bruin en gaar is. Haal dan uit de oven. Leg de stukken kip, venkel en clementines in een schaal en dek af met aluminium om warm te houden. Giet het braadvet in een pan en breng het aan de kook. Laat tot 2/3 inkoken. Giet deze saus over de kip, garneer met gehakte peterselie en dien op.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Rabarber sorbetijs

Porties 8 pers.

Ingrediënten
  

  • 10 ml Wodka
  • 800 g Rabarber
  • 3,2 dl Grenadine O
  • 300 g Fructose
  • 2,5 dl Rabarbersap 1 kg rabarber voor 0,5 l sap

Instructies
 

  • Doe de stukjes rabarber, fructose en grenadine in een grote pan en zet de pan op matig vuur. Kook het geheel in tot een puree tot de helft van het gewicht.
  • Giet de puree in een blender of gebruik de staafmixer om hem tot een glad mengsel te malen. Wrijf door een zeef in een kom en laat afkoelen.
  • Meng de puree als hij afgekoeld is met het verse rabarbersap en de wodka.
  • Giet de puree in de ijsmachine en maal nogmaals met de staafmixer 10 seconden, doe weer terug in de machine en laat nog eens 10 minuten draaien. Giet in een doos en vries in of gebruik meteen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aspergetaart met rode paprika

Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 600 g Paprika, rood half gekonfijt
  • 48 stuks Asperge
  • 340 g Briseerdeeg
  • 8 takje Dille
  • 1 mespunt Nootmuskaat
  • 2 dl Slagroom
  • 2 stuks Eidooier
  • 1 stuks Ei

Instructies
 

Bodem

  • Rol het deeg tot een dikte van 3 mm uit en bekleed er een langwerpige taartvorm mee. Zet 20 min in de koelkast.
  • Verhit de oven tot 190ºC en prik het deeg in. Bak de bodem 15 minuten blind. Verlaag de temperatuur tot 170ºC. Haal de blinde vulling van de bodem af en laat nog 5 minuten bakken.

Vulling

  • Kook de asperges in gezouten water net gaar. Giet af en spoel in koud water af en droog af. Snijd ze passend in de breedte van de vorm.
  • Snijd de paprika in kleine blokjes. Laat uitlekken en dep ze droog. Verdeel ze dan over de bodem.
  • Meng het ei, de dooiers en de room in een kom en voeg de nootmuskaat, peper en zout toe. Giet driekwart over de paprika in de bodem en leg over de hele lengte de asperges in de vorm. Om en om kop aan staart. Schep de rest van het roommengsel voorzichtig over de asperges en zet de taart meteen in de oven voor 30 minuten. Zet op een rooster en laat afkoelen. Haal na 20 minuten uit de vorm, snijd aan, garneer met dille en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Groente croustades

Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 dl Witte wijn
  • 1 stuks Sjalotje
  • 250 g Doperwten
  • 300 g Tuinbonen
  • 24 takje Zeekraal
  • 260 g Briseerdeeg
  • 24 blaadjes Spinazie

Instructies
 

  • Rol het deeg uit en bekleed er taartvormpjes mee.
  • Bak ze blind in de oven op 180 ºC. Afhankelijk van de grootte, 15 – 30 minuten.
  • Blancheer de groenten.
  • Fruit het sjalotje in de boter, blus af met de witte wijn en leg de geblancheerde groenten in deze saus. Glaceer de groenten tot het vocht verdampt is, maar laat niet bruin worden. Haal uit de pan, doe wat boter in de pan en laat dit even bruisen. Als je dit voor handen hebt, wat sterke groentebouillon erbij voor de smaak.
  • Schik de groenten in de deegbakjes, giet de botersaus erover en serveer.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Paddenstoelenkroketten

Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • 150 g Paneermeel
  • 1 el Bieslook
  • 2,5 dl Paddestoelenbouillon
  • Paddestoelenbouillon el Bloem
  • 70 g Boter
  • 1 stuks Ui
  • 200 g Champignons
  • 150 g Broodkruim
  • 1 el Basilicum
  • 1 Rozemarijn
  • 4 stuks Eiwit

Instructies
 

  • Bak de champignons met de ui en een klontje boter tot de champignons vocht af geven. Doe in een zeef en laat afkoelen, vang het vocht op. Doe dit vocht bij de bouillon. Maak de ragout. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Blijf goed roeren en voeg als de roux licht gaat kleuren de bouillon langzaam toe. De roux moet dik en stroperig worden. Doe op het laatst de gebakken paddenstoelen erbij, met de bieslook. Laat afkoelen en zet liefst een nacht in de koelkast. Rol ze dan door de bloem, eiwit, paneermeel, eiwit en grof paneermeel of broodkruim. Laat opstijven in de koeling. Bak ze op 170 graden, ongeveer 2 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!