Bietencrème

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Bieten
  • 0,25 stuks Sjalotje
  • 1 el Mascarpone of goede olijfolie
  • 1 mespunt Zout
  • 1 mespunt Peper

Instructies
 

  • Gaar de bieten in de oven of kook ze. Snijd in blokjes en pureer met de staafmixer, samen met de sjalot. Meng er een lepel mascarpone door en maak af met zout en peper. Zet koel weg om op te stijven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Baeckeofe van varken

Gang Hoofdgerecht, Hoofdgerecht vlees
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Varkenspoot gekookt
  • 600 g Varkensschouder
  • 600 g Varkensribben
  • 300 g Varkensbuik gerookt
  • 5 dl Riesling
  • 2 stuks Sjalotje
  • 2 teentje Knoflook
  • 2 stuks Wortelen
  • 2 Stengel Bleekselderij
  • 1 Aardappelen
  • 500 Ui
  • 150 g Bloem
  • 50 g Reuzel

Instructies
 

  • Schrap de wortel en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de teentjes knoflook en de sjalotten. Snijd de bleekselderij in stukjes. Doe de groenten in een bak en overgiet met de Riesling.
  • Spoel het vlees af. Snijd de schouder en de poten in grote stukken en het ribstuk in koteletten. Leg ze in de bak met marinade en laat het geheel 12 uur marineren in de koelkast.
  • Schil de aardappels en pel de uien. Snijd beide in dikke plakken. Wrijf een gietijzeren pan in met de reuzel en vul hem met de helft van de aardappelen, daarna met de helft van de uien. Schep hierboven het vlees en de groenten uit de marinade. Voeg daarna de resterende aardappeles en uien toe. Bedek het geheel met de marinade.
  • Sluit de stoofpot hermetisch af met kleefdeeg. Bak het in een oven op 200 ºC en daarna 2 uur op 160 ºC. Serveer het gerecht in de pan en haal het deeg er pas aan tafel af.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pompoensoufflé

Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 400 g Pompoen
  • 0,25 stuks Ui
  • 2 stuks Eiwit
  • 2 stuks Eidooier
  • 0,25 tl Kerriepoeder
  • 75 g Kaas Pittige kaas
  • 8 g Salie

Instructies
 

  • Pompoen in stukken snijden, zaad verwijderen met een lepel (hier kun je soep van maken), in kleinere stukjes snijden en in weinig water in 15 min. gaarkoken, of in de oven garen. Oven voorverwarmen op 200°C. Salie fijn snijden. Pompoen indien nodig afgieten en pureren met stamper of roerzeef of staafmixer. Kaas raspen. Eieren scheiden, eigelen met geraspte kaas en salie door de pompoen mengen, eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het pompoenmengsel scheppen. Hoge ovenschaal invetten met boter. Pompoenmengsel in de schaal scheppen (schaal tot 2/3 vullen). 25 min. in de oven. Direct serveren. Lekker met sla.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Madeleine Bocuse

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 11 minuten
Totale tijd 31 minuten
Gang Patisserie
Porties 30 stuks, middelgroot

Ingrediënten
  

  • 5 g Bakpoeder
  • 125 g Boter gesmolten
  • 130 g suiker
  • 150 g Bloem
  • 20 g Honing
  • 150 g Ei
  • 1 mespunt Zout

Instructies
 

  • Het beste is het om een dag van tevoren het deeg te maken. De smaken trekken dan goed door.
  • Meng de eieren, suiker, zout en honing goed door elkaar. Doe dan het gezeefde meel en het bakpoeder erbij en roer goed door, tot je een egale massa hebt.
  • Smelt de boter zachtjes en laat afkoelen tot 45º, iets warmer dan handwarm.
  • Meng dan de boter door het deeg en laat afkoelen. Doe dan in een spuitzak en laat een paar uur in de koelkast liggen.
  • Verwarm de oven voor op 175ºC.
  • Spuit het deeg in de ingevette madeleine vormpjes. Niet helemaal vol, want ze rijzen in de oven. Bak 8 minuten als je de hete luchtstand gebruikt. Anders 11 minuten. Als ze mooi bruin zijn, eruit halen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pommes duchesse

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • 1 kg Aardappelen
  • 1 stuks Ei
  • 100 g Boter
  • 0,5 tl Nootmuskaat

Instructies
 

  • Schil en kook de aardappelen met wat zout. Snij de boter in blokjes. Klop het ei los. Leg bakpapier op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Giet de gekookte aardappelen af. Stamp de aardappelen tot een fijne puree. Roer met een houten lepel het ei en de boter door de puree tot een smeuïge massa ontstaat. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Doe de puree in een spuitzak met een gekartelde mond en spuit rozetten van ca. 4 cm. doorsnee op de bakplaat. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de rozetten in ca. 25 minuten goudbruin.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Eetbare stenen

Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • 60 g Kaolin
  • 70 g Bouillon
  • 30 g Suiker

Instructies
 

  • Klei-aardappeltjes:
    • Kook krielaardappeltjes in gezouten water beetgaar.
    • Maak van 60 gram kaolin, 70 gram bouillon (koud) en 30 gram suiker een papje.
    • Haal de drooggedepte aardappeltjes door het beslag en laat vervolgens drogen op circa 70° Celsius.
    Tips:
    • Strooi wat smaakstof over de aardappel voordat je deze laat drogen (zout, lijnzaadjes, sesamzaadjes)
    • Voeg inktvisinkt toe aan het beslag voor grijze ‘kiezelstenen’.
    • Borstel wat kleurstof over de kaolin om ‘kwarteleitjes’ te krijgen. (Eerst de aardappeltjes iets laten aandrogen en daarna de kleurstof erover borstelen.)
    Krokante chocosteentjes
    • Smelt 55 gram chocolade en meng met 20 gram kaolin en 10 gram suiker (kan gewoon met de hand of een lepel).
    • Laat aandrogen tot grove chocoladekiezels.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Meerval met noten

Gang Hoofdgerecht vis
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 50 g Pistachenoten
  • 2 el Yoghurt
  • 600 g Meerval

Instructies
 

  • Haal de filets door de yoghurt, dan bestrooien met peper en zout. Flink zout, want het is een zoetwatervis. Hak de noten heel fijn, als een soort paneermeel en haal de filets door de noten. Bak de filets in p.m. 6 minuten gaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sabayon klassiek

Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Nagerecht, Sauzen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 40 g suiker
  • 3 stuks Eidooier
  • 1 dl Witte wijn Zoete wijn. bijv Sauternes

Instructies
 

  • Vul een pan met water en laat aan de kook komen. Giet de Sauternes in een schaal en voeg al kloppend de eidooiers toe. Blijf kloppen terwijl je er langzaam suiker in strooit.
  • Na 8 – 10 minuten moet het mengsel dik vloeibaar zijn. Het is heel belangrijk om voortdurend te blijven kloppen. De sabayon is gaar als de temperatuur 55 ºC is. Draai dan het vuur uit en blijf kloppen tot de sabayon mooi lobbig is, een luchtige en rijke structuur heeft en glanst. Schenk direct in glazen of over het fruit.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Mayonaise

Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Sauzen
Porties 3

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Eidooier
  • 1 el Mosterd Pittige. Dijon.
  • 2.5 dl Arachide olie
  • 0,25 tl Zout
  • 0,25 tl Peper
  • 2 el Witte wijnazijn Of citroensap

Instructies
 

  • Zet een schaal op een theedoek op het aanrecht (tegen het verschuiven tijdens het kloppen). Doe er de eidooiers, mosterd en wat zout en peper in en klop alles met een ballongarde door elkaar. Voeg de olie langzaam en steeds kloppend in een dun straaltje toe. Voeg als de mayonaise begint te binden de olie een een wat grotere straal toe. Blijf steeds kloppen. Klop als de olie is opgenomen 30 seconden krachtig tot de mayonaise dik is en glanst. Voeg azijn of citroensap toe en proef. Voeg er eventueel nog wat zuur toe en zout en peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Chorophyl

Gang Sauzen
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 200 g Spinazie
  • 10 g Kervel
  • 20 g Peterselie
  • 10 g Dragon
  • 10 g Bieslook
  • 10 g Sjalotje

Instructies
 

  • Was en droog de groente en kruiden. Doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg de sjalot toe en het water. Draai 1 minuut op lage snelheid en dan 4 minuten op hoge snelheid. Leg een stuk kaasdoek losjes over de rand van een pan en zet het met een elastiek vast. Giet de kruidenpuree erin en laat hem langzaam uitlekken. Neem na 10 minuten de randen van de doek bij elkaar en knijp zoveel mogelijk vocht uit de puree. Gooi het restant in de doek weg en spoel de doek in koud water. Verwarm de groen vloeistof zachtjes in een pan en roer met een houten lepel. Neem zodra de vloeistof beweegt de pan van het vuur. Leg het kaasdoek losjes op ene schaal en zet het met een elastiek vast. Schep de vloeistof voorzichtig in het doek en laat 20 minuten uitlekken. Schraap met een spatel de zachte groene kleurstof van het doek en doe hem in een schaaltje. Hij blijft enkele dagen goed in de koelkast onder een laagje olie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!