Bruine bonensoep

Gang Soepen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 stuks Schouderkarbonade
  • 1 stuks Schenkel
  • 1 stuks Rookworst
  • 1 stuks Ui
  • 1 stuks Prei
  • 2 stuks Speklapje
  • 2 l Groentebouillon
  • 1 tl Worcestersaus
  • 1 stuks Laurierblaadjes
  • 2 blik Bruine bonen
  • 0,5 stuks Knolselderij
  • 1 stuks Bouguet garni

Instructies
 

  • De ui snipperen en op laag vuur laten zweten. Het in stukken gesneden vlees erbij doen en dit laten kleuren op hoog vuur, zonder dat de ui bruin wordt. De groente erbij doen en mee laten bakken. 1 1/2 liter bouillon en het pepertje en laurierblaadjes bij de groenten en het vlees doen en aan de kook brengen. Dit ca. 30 minuten zachtjes laten koken.1 1/2 blik bruine bonen pureren met de staafmixer en toevoegen en de rest van de bonen toevoegen. De knolselderij in kleine blokjes snijden en erbij doen. Laat koken tot de knoldelderij zacht is. Ondertussen de rookworst laten wellen en de in plakjes gesneden worst toevoegen. Wanneer de soep klaar is wel het pepertje verwijderen.Naar smaak kan er nog wat zout of een maggiblokje worden toegevoegd.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Paddenstoelenpastei

Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 70 g Bloem
  • 45 g Boter
  • 1 stuks Citroen
  • 100 g Cantharellen
  • 100 g Shi-itake
  • 250 g Champignons
  • 1 el Room
  • 1 l Paddestoelenbouillon

Instructies
 

  • Snijd de champignons in vieren en de overige paddenstoelen in reepjes. Doe een klontje boter in een pan en bak hierin de champignons, voeg na 2 minuten de shiitake toe. Kruid met peper en zout en doe het citroensap erbij. Haal de paddenstoelen van het vuur wanneer ze mooi lichtbruin zijn. maak de bladerdeeggebakjes: Verwarm de oven voor op 190°C. Steek uit het bladerdeeg 4 grote en 12 kleine rondjes. Klop het ei los. Prik met een vork gaatjes in de grote rondjes en strijk ze in met ei. Leg op elk groot rondje een klein rondje en strijk opnieuw in met ei. Herhaal dit tot op elk groot rondje 3 kleine rondjes liggen. Bak de bladerdeeg gebakjes 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Maak de roux. Smelt hiervoor de boter, klop de bloem erdoor en laat enkele minuten drogen op een middelhoog vuur. Giet de ingekookte bouillon geleidelijk en onder voortdurend kloppen bij het bloem-botermengsel. Laat de saus kort opkoken en kruid af met peper, zout en citroensap. Voeg een scheutje room toe en kook opnieuw kort in. Voor het opdienen: vul de bladerdeegbakjes met de ragout en zet nog even in de oven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ananasbavarois

Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 blaadjes Gelatine
  • 1 stuks Vanillestokje
  • 2 stuks Eiwit
  • 0,25 l Slagroom
  • 60 g suiker
  • 0,5 stuks Ananas

Instructies
 

  • Pers de ananas met de sapcentrifuge, maar houd een aantal stukjes over voor de garnering. Schraap het vanillestokje leeg en doe bij het sap. Week de gelatine in koud water. Verwarm het sap en los daarin de gelatine op. Roer de suiker erdoor. Sla de room en het eiwit stijf. Zodra het ananassap afgekoeld is en begint te geleren, de slagroom en het eiwit erdoor spatelen. Doe de bavarois in een kom en laat opstijven.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sushi met zalm

Gang Amuse
Porties 24

Ingrediënten
  

  • 200 g Zalm vers
  • 2 el Shoyu
  • 2 tl Wasabipasta
  • 6 stuks Norivellen
  • 250 g Sushirijst

Instructies
 

  • Bereid de sushirijst volgens het recept.
  • Snijd de zalm in lange reepjes.
  • Verdeel de rijst in porties van 40 gram. Leg een vel nori met de glanzende kant omlaag op een bamboematje met de lange kant naat je toe. Verspreid de rijst met natte handen over de norivellen. Laat een rand van 2 cm vrij aan de verste kant. Druk de rijst niet aan en maak de laag niet te dik. Je moet de nori er nog doorheen kunnen zien.
  • Verdeel een klein beetje wasabipasta over de rijst het dichtsbij. Leg er een zalmreepje op. Rol de sushi op. Maak het uiteinde van de nori vochtig met wat water en plak het rolletje dicht.
  • Haal het rolletje van de mat en snijd het met een nat en zeer scherp mes in 4 gelijke stukken.
  • Serveer de sushi met shoyu en extra wasabipasta.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Basilicumolie

Gang Bijgerecht, Sauzen

Ingrediënten
  

  • 50 g Olijfolie
  • 25 g Basilicum
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Salade van geroosterde asperges, courgette en kaas

Gang Hoofdgerecht
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 50 g Rucola
  • 400 g Manourikaas
  • 4 stuks Courgette
  • 48 stuks Asperge
  • 280 ml Olijfolie
  • 700 g Kerstomaatjes
  • 150 ml Basilicumolie

Instructies
 

  • Tomaten. Halveer de tomaten en zet de oven aan op 170 graden. Leg de tomaatjes met de open kant boven in een bakblik. Besprenkel ze met wat olijfolie. Voor extra smaak kun je plakje knoflook en een paar takjes tijm erbij leggen. Zet het bakblik in de oven voor ongeveer 50 minuten, tot de tomaatjes half gedroogd zijn. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen. Asperges. Was de asperges en breek het houterige uiteinde af. Bewaar dit, ze zijn als smaakmaken goed voor bij het koken. Zet een pan gezouten water op met de afgebroken uiteinden en doe als het kookt de asperges erbij, ongeveer 4 minuten. Ze moeten nog stevig zijn. Laat ze dan heel snel afkoelen, liefst in ijswater, anders in koud stromend water, zodat ze niet doorgaren. Laat uitlekken en droog ze af met keukenpapier en doe in een kom met wat olijfolie. Courgettes. Spoel de courgettes af onder de kraan en snijd ze in dunne linten met de kaasschaaf of op de mandoline. Meng met wat olijfolie en peper en zout. Grillen. Laat een grillplaat heet worden op hoog vuur. Gril de asperges en courgettes. Laat mooie grillstrepen ontstaan. Laat ze afkoelen. Kaas. Snijd de manouri kaas in plakken van 1,5 - 2 cm dikte. Je moet een kaas nemen, liefst manouri, die heel blijft bij het grillen. Laat in de vette en hete grillpan de plakken kaas goudbruin worden. Laat ook weer afkoelen. Opdienen. Schik de rucola, groenten en kaas in een ruime schaal, zodat je alle ingredienten goed kunt zien. Besprenkel met de basilicumolie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Italiaans witbrood

Ingrediënten
  

Biga

  • 170 ml water
  • 175 g Meel Italiaans 00

Deeg

  • 200 g Meel Italiaans 00

Biga

  • 1 cl Olijfolie

Deeg

  • 1 tl Zout
  • 110 ml water

Biga

  • 2 tl Basterdsuiker

Deeg

  • 2.5 tl Polenta
  • 25 g Meel Italiaans 00

Biga

  • 4 g Gist

Instructies
 

Dag 1

  • Maak de biga. Doe alle ingredienten voor de biga in een keukenmachine en kneed met een deeghaak. Laat de machine ca 7 minuten op lage snelheid draaien. Er moet een stevig, klontvrij deeg ontstaan. Laat bij kamertemperatuur (21-23 graden) rijzen.

Dag 2

  • De biga moet in volume zijn verdubbeld. Verdeel het in kleine stukjes, bijvoorbeeld met een schaar of deegschraper. Doe deze met de meelsoorten, basterdsuiker en water in de keukenmachine. Het moet nu lang draaien. Eerst 5 minuten op lage snelheid, dan nog eens 5 minuten op hogere snelheid. Doe nu het zout erbij en dan nog eens 5 minuten op hoge snelheid. Het deeg moet tegen de kom aanslaan. Er ontstaat zo een glanzende deegbal. Doe een klein beetje olijfolie in een kom en rol het deeg hierin, zodat het als het ware in de olijkfolie ligt. Laat het hierin een half uur op een warme plaats rijzen, onder een vochtige theedoek.
  • Dan komt het speciale deel van dit deeg. Vet je handen in met olijfolie en trek het deeg uit elkaar. Sla het dan weer om en herhaal dit enkele keren. Er ontstaat zo een deegbal met flappen op elkaar. Draai hem om en laat 30 minuten rijzen. Herhaal dit rekken dan en laat 10 minuten rusten. Leg de bal dan op een met bloem bestoven bakplaat met bakpapier en sla de uiteinden van het deeg over de deegbal, zodat een grove ronde vorm ontstaat. Bestrooi met bloem en laat een half uur onder een doek rijzen. Zet intussen de oven aan op 230 graden, zet een bak water onder n de oven, zodat er stoom ontstaat. Bestuif een bakplaat met bakpapier met polenta en leg het deeg voorzichtig hierop. Schuif in de oven en bak ongeveer 25 minuten mooi donkerbruin. Als het dan hol klinkt als je op de onderkant klopt, is het goed gaar. Het is een heel luchtig brood.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Lamsrack sousvide

Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht vlees
Porties 4 pax

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Lamskotelet

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snijd de lamsracks los van het stuk. Als je de racks direct gebruikt: vacumeer de racks zonder bewerking en zonder te kruiden. Als je de racks wilt invriezen na het garen: weeg 9 g zout en 1 g suiker per kg af en strooi dit op de lamsracks. Laat 14 minuten staan en dep dan droog met papier. Vacumeer vervolgens. Gaar de lamsracks op 55°C voor 1 uur. Snel afkoelen in ijswater en vervolgens invriezen wanneer je het vlees langer wilt bewaren.

Garen

  • Als je hebt ingevroren: Laat een dag ontdooien in de koelkast. Weer opwarmen op 55°C voor 1 uur. Als je het vlees meteen na het garen gaat gebruiken kun je meteen verder gaan met het maken van een mooie korst. Kleur aanbrengen met de brander. Kruiden met zout. peper en bijv rozemarijn. In racks snijden en opdienen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geroosterde bloemkool met tomaat, dille en kappertjes

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 20 stuks Kerstomaatjes
  • 50 g Spinazie
  • 1 el Dille
  • 120 ml Olijfolie
  • 2 el Appelazijn
  • 2 teentje Knoflook
  • 1 el Mosterd
  • 2 stuks Kappertjes
  • 1 stuks Bloemkool

Instructies
 

Dressing

  • Pureer de kappertjes met mosterd, knoflook, appelazijn en zout en peper. Voeg in een dun straaltje de olijfolie erbij. De dressing moet dik en romig worden. Groente en kruiden Snijd de tomaatjes in tweeen. Hak de dille fijn en laat een paar takjes heel voor de garnering. Was de spinazie.

Bloemkool

  • Verdeel de bloemkool in roosjes. Zet een pan water met zout op en breng aan de kook. Blancheer hierin de bloemkool tot beetgaar. Koel daarna snel af in koud stromend water. Laat uitlekken en droog af met keukenpapier. Meng er dan wat olijfolie door met peper en zout.

Grillen

  • Laat een grillpan op hoog vuur heet worden. Rooster de bloemkoolroosjes en zorg dat ze mooie grilstrepen krijgen. Doe dan in een kom of schaal.

Afmaken

  • Meng als het nog warm is met de groenten en kruiden, giet de dressing erover en dien warm of lauw op. Breng eventueel verder op smaak.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!