Bretonse karameltaart

Voorbereidingstijd 1 d
Bereidingstijd 45 min
Gang Patisserie
Keuken Frans
Porties 1 taart

Ingrediënten
  

Deeg

  • 275 g meel
  • 175 g zoute boter kamertemperatuur
  • 205 g fijne suiker
  • 90 g eidooiers
  • 4 g bakpoeder

Karamel

  • 125 g fijne suiker
  • 120 g creme fleurette vloeibare creme fraiche
  • 1 stuks vanillestokje
  • 90 g zoute boter

Instructies
 

Karamel

  • Laat de suiker smelten in een pan met dikke bodem. Zet tegelijkertijd een andere pan op het vuur om het uitgeschraapte vanillestokje met de creme fleurette te laten trekken.
    Wanneer de karamel bruin wordt, haal je het vanillestokje uit de creme en voeg je heel langzaam de creme toe aan de karamel. Voorzichtig, want de karamel is heel heet.
    Laat tot 107°C komen en voeg dan de boter in stukjes erbij onder goed roeren. Gebruik desnoods een staafmixer.
    Laat onder folie afkoelen en laat een nacht staan.

Deeg

  • Meng de boter met de suiker. Doe er de bloem bij, met het bakpoeder. Meng er dan de eidooiers door. Meng net zo lang tot er een homogeen deeg ontstaat.
    Maak van het deeg een bal en leg een uurtje in de koeling.
  • Pak dan 400 g deeg en rol dit uit tot 1 cm groter dan de bakvorm. Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel met dezelfde diameter als van de bakvorm.
    Bedek de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet in met boter. Leg het deeg in de vorm en maak een opstaand randje van 1 cm. Verdeel dan de karamel in de vorm op het deeg. Leg hierbovenop de andere plak deeg. Druk de rand zachtjes aan en zet dan 2 uur in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Bestrijk de bovenkant van de taart met eigeel en kerf een bretons patroon op de taart met een vork. Bak dan 45 minuten en laat afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.
    De taart is de volgende dag op zijn lekkerst!
Academie du gout
Trefwoord Bretagne
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept