Zuurkool Elzas
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 250 g spek of bacon in reepjes gesneden
- 1 kg zuurkool afgespoeld en uitgeknepen
- 1 stuks groene appel geschild en grof geraspt
- 1 stuks ui gesnipperd
- 4 teentje teentjes knoflook fijngehakt
- 8 stuks krieltjes of nieuwe aardappelen gehalveerd
- 400 g varkensschouder in plakken van 1 cm
- 2 stuks braadworsten in dikke plakken
- 6 stuks kruidnagels
- 12 stuks jeneverbessen
- 2 stuks verse of gedroogde laurierblaadjes
- 375 ml witte wijn bijvoorbeeld riesling
- mosterd en roggebrood voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 120 °C.
- Verhit de olie in een grote vuurvaste ovenschaal op matig vuur en bak het spek in 4 minuten goudbruin. Schep in een kom en meng er de zuurkool en appel door. Doe de ui en knoflook in de ovenschaal en fruit 4 minuten, tot alles zacht en glazig is. Schep in de kom met de zuurkool en meng.
- Doe de helft van het zuurkoolmengsel in de ovenschaal, samen met de aardappelen en verdeel alles gelijkmatig. Verdeel er de varkensschouder en worstjes over. Bestrooi met 3 kruidnagels, 6 jeneverbessen en 1 laurierblaadje. Bestrooi met zout en peper.
- Bedek met de rest van het zuurkoolmengsel en strooi hier de rest van de kruidnagels, jeneverbessen en het andere laurierblaadje over. Bestrooi met zout en peper, schenk de wijn erbij en zet 4 uur in de oven, totdat het vlees mals is. Serveer met mosterd en roggebrood.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!