Shepherd's pie
Ingrediënten
Vlees
- 1 liter lamsbouillon
- 2 stuks lamsschenkel
Vulliing
- 350 g lamsgehakt
- 15 g rozemarijn
- 15 g munt
- 170 g uien in dunne ringen gesneden
- 200 g wortel in dunne plakjes
- 165 g champignons in plakjes
- 0,5 stuks steranijs
- 85 g bleekselderij in dunne plakjes
- 1,25 liter rode wijn
- 1 tl maizena
- 150 g doperwten
Bovenlaag
- 1 kg aardappels
- 300 g boter
- 2,4 dl volle melk
- 30 g grove mosterd
Instructies
Vlees
- Verwarm de oven voor op 85℃.
- Verwarm de bouillon in een braadpan op matig vuur tot hij begint te koken. Voeg de lamsschenkels toe, dek de pan af en zet hem 9 uur in de oven. Laat het vlees in het vocht afkoelen.
- Alternatief: gaar de schenkels 9 uur sous vide, als het kan met bouillon, anders zonder. Doe dan aan het eind van het garingsproces de schenkel plus het vocht bij de bouillon.
- Haal de schenkels uit het vocht en snijd het vlees in stukjes. Zet de bouillon apart.
Vulling
- Giet een dun laagje olie in een koekenpan en zet de pan op hoog vuur. Wacht tot de olie begint te roken en doe dan het gehakt erin. Bak het gehakt bruin, indien nodig in delen. Haal het gehakt uit de pan en laat uitlekken.
- Giet de bouillon door een zeef in een pan en laat hem op hoog vuur tot drie kwart inkoken. Bind de kruiden bij elkaar met een stukje touw en laat ze 20 minuten trekken in de bouillon.Haal ze er dan uit en gooi weg.
- Laat de ui, wortel en steranijs zweten in een beetje olie in een schone pan. Voeg de bleekselderij en champignons toe en bak ze tot het vocht is verdampt. Haal de steranijs uit de pan. Voeg de wijn toe en laat hem inkoken tot dikke siroop.
- Meng een beetje van de ingekookte bouillon met de maizena. Roer dit door de bouillon en voeg dan toe aan de groenten in de pan. Voeg het gehakt, doperwten en het vlees van de schenkels toe en breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed en giet het in een pasteivorm of bakblik.
Bovenlaag
- Kook de aardappels tot ze uit elkaar vallen en giet het water dan af. Laat de aardappels droog stomen in de pan en stamp ze fijn. Haal ze dan door een pureeknijper en stort de puree op de boter in een pan. Meng alles goed door elkaar.
- Verwarm ondertussen de melk en roer ze samen met de mosterd door het aardappelmengesel tot je een gladde romige puree hebt. Voeg dan peper en zout toe om op smaak te maken.
Afwerking
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Verdeel de aardappelpuree over de vleesvulling en bak de pie 20 minuten in de oven tot hij goudbriun is en borrelt.
Bron: Heston Blumental
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!


Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!