Ribollita
Ingrediënten
- 250 g gedroogde canellinibonen
- 1 tl baksoda/baksoda
- 500 g Toscaans brood oud brood
- 500 g palmkool
- 1 stuk ui fijngehakt
- 1 stuk wortel fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij grof gesneden
- 3 stuks aardappelen in blokjes
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 takjes rozemarijn gestript
- 1 el tomatenpuree
- 1 stuks rode ui
- 500 ml groentebouillon
Instructies
- Week de bonen een nacht in ruim water met de baking soda. Zet in de koelkast.
- Breek het brood in stukjes zodat het snel oud wordt.
- Giet de bonen af, dek ze weer af en breng aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag zodat het water niet gaat borrelen.
- Schuim af naar behoefte en voeg wat salie toe. Na 1 tot anderhalf uur zijn ze gaar. Houd de helft apart en pureer de andere helft. Bewaar het kookvocht.
- Verwijder de nerven uit de kool en snijd het blad in reepjes. Fruit de ui, bleekselderij, aardappel en knoflook in olijfolie in een grote pan met de rozemarijn. Als het begint te kleuren voeg je de kool toe. Voeg tomatenpuree en de gepureerde bonen toe aan de pan. Voeg voldoende kookvocht van de bonen, water uit de kraan of bouillon toe om alles onder te laten staan. Laten koken. Laat het een half uur sudderen tot de groenten al dente zijn.
- Voeg dan de hele bonen toe. Kruid met peper en zout.
- Rooster het brood en besprenkel met olijfolie, wrijf in met knoflook.
- Doe de helft van het brood in een andere pan. Schep de helft van de soep erop, dan de rest van het brood en de rest van de soep. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
- Verwarm de volgende dag de soep en roer door. Voeg wat vloeistof toe als het te dik is.
- Pel de rode ui en snijd hem in de lengte door. Snijd vervolgens de helften in flinterdunne plakjes.
- Serveer de soep. Aan tafel kun je de rode ui erover sprenkelen en eventueel wat olijfolie.
Bron: Onno Kleyn/ Milou Simôes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!