Coq au vin à la bourguinonne

Gang Hoofdgerecht gevogelte
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Haan of kip Haan of kip van 1800 g voor 8 pers.
  • 100 g Ontbijspek
  • 12 stuks Ui kleine uitjes
  • 125 g Champignons
  • 1 el Bloem
  • 2 l Wijn, rood Bourgogne wijn
  • 5 dl Bouillon licht gezouten
  • 2 teentje Knoflook
  • 0,5 bosje Peterselie
  • 0,5 bosje Tijm
  • 1 stuks Laurierblaadjes
  • 100 g Kippenlever
  • 1 dl Kippenbloed Hiervoor moet je een verse kip en het bloed opgevangen hebben.
  • 3 el Cognac
  • 50 g Boter
  • Zout
  • Peper

Instructies
 

  • Snijd de kip in 8 stukken op de Franse manier. Leg de stukken op een bord met het orgaanvlees behalve de lever en kruid deze met zout en vers gemalen peper.
  • Snijd het spek in kleine reepjes, leg ze in een koekenpan met zo veel koud water dat ze hierdoor bedekt zijn en laat ze 5 min. koken; uit laten lekken en afdrogen.
  • Verwarm de boter in een ovenvaste schaal of aardwerken pan en laat het spek en de uitjes hierin zachtjes bakken. Als alles mooi bruin is geworden, uit laten lekken en op een bord apart zetten. Leg de schoongemaakte, snel gewassen en, als ze te groot zijn, in vieren gesneden champignons in de plaats van de uitjes en het spek. Bak ze en haal ze uit de pan en leg ze bij het spek. Laat in dezelfde boter zacht en regelmatig de stukken kip stoven, strooi de bloem erover, meng alls goed door elkaar en laat zonder deksel in de oven lichtbruin worden. Voeg na 5 minuten de uitgeperste knoflook erbij, roer alles 1 minuut lang door elkaar en giet vervolgens de Bourgognewijn erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook. Voeg ten slotte het kruidenboeketje, de uien, het spek en de champignons toe. Giet zo veel bouillon of water erbij dat alles door het vocht is bedekt. Leg het deksel op de pan en laat in 45 minuten heel zachtjes in een niet te warme oven sudderen.
  • Haal de pan uit de oven en leg de stukken kip en het garnituur in een schaal. Giet de saus erover door een fijne zeef. Als de saus tijdens het sudderen niet voldoende is ingekookt, moet dit nog even snel gebeuren, alvorens hem over de kip te gieten. Als de saus over de kip is gezeefd, de kip en de saus terugdoen in de schoongemaakte pan. Aan de kook brengen, peper en zout naar smaak toevoegen en binden.
  • Het binden. Verdeel de lever in grote dobbelstenen, kruid ze met een snuf zout en peper, bak ze snel in de koekenpan met een klontje boter en druk het geheel daarna met een stamper of een houten lepel door een fijne zeef. Meng deze leverpuree door het kippen bloed (als je geen kippenbloed hebt, neem je kippenbouillon met wat verdikkingsmiddel zoals aardappelzetmeel, en leng dit aan met cognac. Haal de pan met de kip van het vuur zodat hij niet meer kookt, giet onder goed kloppen met een garde een scheutje van de hete saus in de kom met bloed, giet daarna alles in de aardewerken pan en geeft hieraan een draaiende beweging, zodat er zonder koken een gebonden massa ontstaat. Het bloed en de lever naderen het kookpunt door de geconcentreerde hitte in de pan.
  • Voeg eventueel nog wat zout en peper bij, schep alles op een diepe schotel en serveer de kip in de aardewerken pan. Bij voorkeur het laatste, omdat de kip dan langer warm blijft. De gebonden saus moet heel smeuïg zijn. De kip kan worden geserveerd met stukjes brood, die in de boter zijn gebakken en rond de kip zijn geschikt. Of stukjes brood, geroosterd en aan 1 kant bedekt met gehakte peterselie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Puri

Geftiruurd, opgeblazen broodje
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 15 stuks

Ingrediënten
  

  • 250 g Meel chapati meel
  • 0,5 tl Zout
  • 1 tl Ghi
  • 1,5 dl Water

Instructies
 

  • Doe het meel in een kom. Voeg het zout toe en wrijf er de ghi doorheen. Giet er langzaam het water bij en meng dit door het meel tot het goed samenpakt en kneedbaar is. Kneed het deeg ongeveer 8 minuten, tot het glad en stevig is. Bedek de deegbal met een vochtige doek en laat hem 1/2 tot 2 uur rusten.
  • Verhit de ghi in een wok boven een matig hoge vlam. Wrijf intussen een paar druppels ghi over het oppervlak waar u de puri’s gaat rollen. Gebruik geen meel; dat verbrandt en de ghi verkleurt er door. Verdeel het deeg in 15 afgeplatte balletjes en rol deze gelijkmatig en dun uit. Als de ghi begint te roken, draait u de vlam iets lager. Laat een puri met laatst gerolde kant boven in de ghi glijden. De puri zakt eerst naar de bodem en komt dan weer sputterend naar boven. Dompel de puri weer onder met korte duwtjes van de schuimspaan. Als de puri tot een ballon opgeblazen is, frituurt u de andere kant ongeveer 1/2 minuut. Laat hem in een vergiet uitlekken. Als u wat bedrevener wordt, probeer dan eens meerdere puri’s tegelijk te frituren.Hete puri’s passen bij elke maaltijd. Ook kunt u puri’s als snack serveren, bij chutney, appelmoes, honing, jam of verse kaas.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Shortbread

Shortbread
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Patisserie
Porties 16 punten

Ingrediënten
  

  • 175 g Boter
  • 250 g Meel
  • 75 g Suiker fijne kristalsuiker
  • 1 snufje Zout

Instructies
 

  • Deponeer de bloem samen met een snufje zout en 75 gram suiker in de mengkom. Snijd de boter in 8 stukken en doe deze erbij in de mengkom. Schakel de machine in en laat het mes ronddraaien tot het deeg als een bal in de mengkom ligt. Schakel dan direct uit. Verdeel de deegbal in 2 gelijke porties. Verpak deze in folie en leg ze 20 minuten in de koelkast. Beboter de bakplaat. Druk elke portie deeg op de bakplaat uit tot een cirkel met een middellijn van circa 15 centimeter. In de regel passen er 2 deegcirkels op een bakplaat. Prik met de tanden van een vork her en der gaatjes in het deeg en werk de rand van de cirkels (tussen twee duimen) af met een kartelrandje of maak er richeltjes in met een vork. Zet de bakplaat 30 minuten op een koele plaats. Verwarm de oven tijdig voor op een temperatuur van 170°C en bak de boterkoeken in circa 35 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en bestrooi de boterkoeken met suiker. Verdeel ze met behulp van een scherp mes in punten. Haal deze voorzichtig van de bakplaat en laat ze op een taartrooster afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Soufflé cantharellen

soufflé van cantharellen met gepofte knoflookcrostini, zuurdesem en roquette gemarineerde ceps(eekhoorntjesbrood)

Ingrediënten
  

  • Knoflook
  • Cantharellen
  • Eekhoorntjesbrood
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gestoofde prei met pancetta

Met pancetta gestoofde prei, met linzenvinaigrette en kruidensla
Gang Voorgerecht vlees

Ingrediënten
  

  • Pancetta
  • Prei
  • Linzen
  • Citroen
  • Tijm
  • Kruiden
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Cardemon yoghurtijs

Yoghurtijs met cardemon en foelie.

Ingrediënten
  

  • Yoghurt
  • Cardemon
  • Foelie gemalen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Witlof in bier gestoofd

Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • Witlof
  • Bier
  • Sjalotje
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Geconfijte eendenbout

Ingrediënten
  

  • Eendenbout
  • Suiker
  • Azijn. balsamico
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Venkelsoufflé

Ingrediënten
  

  • Venkel
  • Eieren
  • Eiwit
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Artisjokcompôte

Gang Bijgerecht

Ingrediënten
  

  • Artisjok
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!