Poulet de Bresse rôti à la barigoule

Bresse kip met artisjokken
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 3 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1 stuks Kip Bresse kip of scharrelkip
  • 1 stuks Citroen
  • 15 g Boter
  • 1 glas Witte wijn
  • 12 stuks Artisjok kleine artisjokken
  • 2 el Olijfolie
  • 4 teentje Knoflook
  • 1 bosje Tijm
  • Zout
  • Peper
  • 1,5 dl Olijfolie
  • 100 g Bloedworst dikke plak.

Instructies
 

  • Pers een halve citroen uit over de kip. Doe de uitgeperste helft in de buik van de kip. Smeer de kip in met de boter. Doe de kip in de voorverwarmde oven (180°C) gedurende 1½ uur. Haal de kip uit de oven en laat hem een kwartier rusten.
  • Maak de artisjokken schoon door de harde buitenblaadjes er af te breken tot alleen de kleine jonge blaadjes overblijven. Snijd de top eraf.
  • Wrijf met de andere helft van de citroen de artisjokken in.
  • Verwarm 2 el. Olijfolie in de casserole en bak de artisjokken even aan met tijm en knoflook. Bestrooi met zout en peper. Voeg na 5 minuten de Noilly Pratt (of vermouth) erbij en 1½ dl olijfolie zodat de artisjokken onder staan. Doe deksel op de pan en zet bij de kip in de oven gedurende de laatste 30 minuten.
  • Snijd de kip in mooie porties. Leg deze in de casserole met de artisjokken. Serveer met verse pasta en gebakken blokjes van bloedworst.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Aardappel, salie en pancetta uit de oven

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 10

Ingrediënten
  

  • 1,4 kg Aardappelen, Rozeval
  • 200 g Pancetta
  • 8 el Olijfolie
  • 2 bosjes Salie
  • 8 teentjes Knoflook
  • 4,5 dl Crème fraiche
  • Zout
  • Peper
  • 100 g Kaas. Parmezaanse

Instructies
 

  • Zet de oven op 190°C. Snijd de panchetta in kleine stukjes. Hak de salie grof. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de pancettaplakjes op een halfhoog vuur tot ze bruin zijn. Roer er dan de salieblaadjes en de in plakjes gesneden knoflook door. Bak dit samen nog een minuut door. Haal de pan van het vuur. Snijd de ongeschilde aardappels in parten, halve maantjes. Meng in een grote kom de aarappelparten met de inhoud van de koekenpan en de crème fraiche. Bestrooi met peper en zout. Doe het aardappelmengsel in een braadslee. Dek hem af met aluminiumfolie en zet 50 minuten in de oven. Verwijder na 30 minuten de folie zodat het oppervlak van de schotel bruin wordt. Strooi er 5 minuten voor het eind van de baktijd de Parmezaanse kaas over.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Pompoenbrood

Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 4 minuten
Gang Brood
Porties 15 Broodjes van 50 gram

Ingrediënten
  

  • 20 g Gist
  • 1 dl Melk
  • 500 g Bloem
  • 0,5 el Zout
  • 0,5 el Suiker
  • 3 el Olijfolie
  • 150 g Pompoen gepureerd, gekookt

Instructies
 

  • Laat de gist oplossen in de lauwwarme melk. Vermeng de bloem, zout, suiker en olie. Voeg hierbij de afgekoelde pompoenpuree en het gistmengsel. Laat het geheel ongeveer 15 min. kneden in de machine (met de hand iets langer). Laat het deeg rijzen, sla het door en laat opnieuw rijzen. Verdeel het deeg en maak er broodjes van. Versier de broodjes met wat pompoenpitten en wat olijfolie. Laat nog ongeveer 10 min. doorrijzen. Bak de broodjes af in de oven op 220ºC, ongeveer 15 minuten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Gepocheerde Tarbot

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Hoofdgerecht vis
Porties 8 pax

Ingrediënten
  

  • 8 stuks Tarbot filet
  • 1 glas Witte wijn
  • 1 stuks Laurierblaadjes
  • 1 stuks Sjalotje
  • 5 stuks Peperkorrels

Instructies
 

  • Leg de tarbotfilets in een vuurvaste schaal met de wijn en de kruiden Schenk hier genoeg water bij zodat de vis net onder staat en dek af met vetvrij papier of aluminium folie en zet in de koelkast
  • Zet de vis in een voorverwarmde oven (180ºC) gedurende ca. 10-15 minuten.
  • Haal ze uit de oven en laat de vis rusten in zijn pocheervocht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Sauce aux agrumes

De saus komt van origine uit de streek van de Loire. Hij wordt oorspronkelijk gemaakt van Sancerre en geserveerd bij visgerechten met snoek.
Gang Sauzen
Porties 4 pax

Ingrediënten
  

  • 0,25 glas Witte wijn Sancerre
  • 0,25 glas Azijn. witte wijn
  • 0,5 stuks Sjalotje
  • 0,25 glas Sinaasappelsap
  • 0,10 el Limoensap
  • 0,10 el Citroensap
  • 0,25 el Slagroom
  • 62,5 g Boter
  • 0,10 el Citroenschil geraspt en geblancheerd
  • 0,10 el Sinaasappelschil geraspt en geblancheerd
  • Peper
  • Zout

Instructies
 

  • Laat in een klein pannetje de witte wijn, de wijnazijn, de citrus sappen en het fijngehakte sjalotje tot 1 eetlepel reduceren. Snijd de boter in stukjes van 25 gram. Zet het pannetje met het gereduceerde vocht op een zacht vuurtje. Voeg er de slagroom bij en klop er stukje voor stukje de boter door met een garde. De boter moet zacht worden en de saus dikker maken zonder echt te smelten. Haal indien nodig de pan nu en dan van het vuur af. Zeef de saus en voeg er de citrus schil doorheen. Breng de saus als hij glad en romig is geworden verder met versgemalen witte peper op smaak. Serveer meteen of houd de saus korte tijd warm in een thermoskan.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Boeuf Wellington

Ossenhaas gevuld met foie gras
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Gang Hoofdgerecht vlees
Keuken Frans
Porties 10 Personen

Ingrediënten
  

Duxelle

  • 1 stuks Eieren
  • 2 stuks Sjalotje
  • 2 el Olijfolie
  • 500 g Paddestoelen
  • 2 el Kruiden groene kruiden
  • 250 g Foie gras rauw of eendenlever kan ook. Kippenlevermousse kan ook.

Ossenhaas

  • 1,5 kg Ossenhaas
  • 10 plakjes Bladerdeeg 40 bij 40 cm

Instructies
 

Duxelle

  • Bak de sjalotten even aan in de olijfolie tot dat ze zacht zijn maar niet verkleurd.
  • Voeg de fijngehakte paddestoelen, met eventueel wat tijm en witte wijn erbij, toe en laat dit even bakken. Zet het vuur hoger en laat de losgekomen sappen inkoken
  • Haal de pan van het vuur als het mengsel droog is en voeg dan pas de verse kruiden toe Breng het geheel op smaak met zout en peper
  • Doe de duxelle in een roestvrijstalen zeef of wikkel in een doek en laat een paar uur uitlekken (mag ook een nacht blijven staan)

Ossenhaas

  • Maak over de lengte, midden in de ossenhaas, een opening met een mes.
  • Snij de foie gras in stukjes van ca. 3 x 3 cm en bestrooi deze met zout en peper
  • Stop de stukjes foie gras in de opening van de ossenhaas – verdeel de stukjes goed over de lengte
  • Bind de ossenhaas op en bak deze goed aan in boter, laat afkoelen

Afmaken

  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote plak. Ongeveer 2 keer zo groot als de ossenhaas.
  • Bestrijk het vlees met de duxelle en wikkel het geheel in de bladerdeeg. Maak een schoorsteentje in het bladerdeeg om het vocht te laten ontsnappen.
  • Bestrooi het bakblik met paneermeel of grof broodkruim. Bak in de oven op 190’C gedurende 22 minuten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Jus de veau (fond)

Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 8 minuten
Gang Sauzen
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 2 kg Kalfsbotten
  • 250 g Prei
  • 250 g Wortelen
  • 875 g Tomaat
  • 37,5 g Bleekselderij
  • 1 takje Tijm
  • 1,5 g Peper gekneusde zwarte korrels
  • 0,25 g Foelieblaadjes
  • 2,5 stuks Laurierblaadjes
  • 3,5 l water

Instructies
 

  • Blancheer de botten ca. 2 minuten in kokend water Spoel ze vervolgens af en doe ze met de schoongemaakte groenten en kruiden in een pan Voeg er het water bij en breng het geheel aan de kook Schuim de bouillon tussentijds regelmatig af, en laat het geheel dan 6-8 uur op een zacht vuurtje trekken Zeef de bouillon door een doek in een puntzeef en laat inkoken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Armagnac truffelsaus

Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 minuut
Gang Sauzen
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 1 dl armagnac
  • 1 dl Jus de truffes
  • 2 dl Wijn, rood
  • 3 dl Jus de veau
  • 1 el Arrowroot
  • 1 klontje boter

Instructies
 

  • Armagnac, truffelnat en rode wijn in laten koken tot 1 dl jus de veau toevoegen en geheel nog wat laten koken. Zorg ervoor dat de saus "schoon" blijft, af en toe het schuim langs de randen verwijderen met een natte lepel. Zonodig de saus afbinden (dikker maken) met arrowroot. Klontje boter er doorroeren en vervolgens de saus door een zeer fijne zeef passeren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Couscous

Couscous met groenten en vlees
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 18

Ingrediënten
  

  • 1500 g Couscous
  • 1500 g Wortelen
  • 750 g Paprika, rood
  • 1500 g Tomaat
  • 3 bosje Koriander
  • Couscouskruiden
  • 900 g Kikkererwten
  • 750 g Kippenpoot
  • 750 g Lamsbout
  • 1500 g Courgette
  • 9 stuks Ui
  • 6 teentje Knoflook
  • Olijfolie
  • Bouillon groente. vlees of kippenbouillon. maakt niet uit
  • 750 g Paprika, groen
  • 300 g Boter
  • 1500 g Knolselderij
  • 600 g Tuinbonen
  • 225 cl water

Instructies
 

  • Kip en lamsvlees apart braden en gaar laten worden. Ui en knoflook fruiten in de olijfolie. Voeg de tomaten toe en doe het geheel bij het vlees. De groente bereiden: Bouillon of water koken. Groente in grote stukken snijden en in de pan water doen. Couscous kruiden toevoegen en half uurtje laten koken. Koriander erbij. Water laten koken voor de couscous. Bij de couscous gieten tot het water opgenomen is. Couscous goed los scheppen en in een grote pan met de boter scheppen samen met de verwarmde kikkererwten. Mooi opdienen op een groot blad. Couscous als een bergje in het midden, groente en vlees eromheen. Met de handen eten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Poulet vallee d'Auge

Normandische kipfilet met calvados en champignons
Gang Hoofdgerecht gevogelte
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 100 g Boter
  • 250 g Kipfilet
  • 10 cl Calvados
  • Zout
  • Peper
  • 250 g Ui
  • 300 g Champignons
  • 2 stuks Eidooier
  • 100 g Crème fraiche

Instructies
 

  • Snijd de kipfilet in stukken en bak aan in boter. Flamberen met calvados. Zout en peper toevoegen. Doe de uien en champignons erbij en laat zachtjes gaan voor 50 minuten. Roer de eidooiers door de crème fraiche en voeg bij de kip. Even mee laten gaan en dan opdienen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!