Mispelgelei
Ingrediënten
- 1,6 kg zachte mispels
- 400 g harde mispels
- 2 stuks citroenen
- 1 stuks zure appel
- 500 g geleisuiker
- 30 g sosa gelcrem
Instructies
- Verwijder eventuele blaadjes en rotte stukjes aan de mispels (zacht en donkerbruin is de bedoeling, echt rot moet je verwijderen).
- Snij de vrucht doormidden en leg ze in een grote pan.
- Snij de citroenen en de appel in kwarten en voeg deze ook toe.
- Giet er water bij, zoveel dat al het fruit onderstaat.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het met de deksel op de pan een uur zachtjes sudderen.
- Om een mooie heldere gelei te krijgen, roer je niet teveel in de pan.
- Zorg dat het water niet verdampt, voeg indien nodig wat extra water toe.
- Giet de inhoud van de pan, met behulp van een zeef met een kaasdoek, in een andere pan.
- Laat het sap rustig uitdruppelen; je kunt het fruit rustig roeren of uitdrukken, maar niet teveel.
- Laat het geheel een nacht uitdruppelen.
- Het resultaat is een heldere vloeistof.
- Kook de volgende dag van het sap de gelei.
- Meet af hoeveel sap je hebt.
- Voeg per 1,25 L sap 500 g geleisuiker speciaal toe.
- Heb je niet genoeg sap? Voeg dan water toe totdat je 1,25 L hebt.
- Roer het geheel door, breng het goed aan de kook en laat het een minuut stevig doorkoken.
- Schep de gelei in schone, hete jampotten en draai de deksel erop.
- Laat het rustig afkoelen dan is de gelei minimaal een jaar houdbaar.
- Voor het dikker maken van de gelei kun je 2 á 3% gelcrem van Sosa gebruiken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!