Macaroni gratin uitgebreid

Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g macaroni nr. 44
  • 1,5 l melk
  • 120 gram boter
  • 90 g bloem
  • 600 g room
  • 150 g Gruyèrekaas
  • Nootmuskaat
  • Fijn zout
  • Peper uit de molen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Giet de melk in een pan. Voeg 3 eetlepels zout toe. Rasp er wat nootmuskaat over. Draai de pepermolen 10 keer. Breng het mengsel op hoog vuur aan de kook. Wees voorzichtig met melk die snel en onverwachts stijgt. Leg er een hulpmiddel in, zoals een schuimspaan of een pollepel. Zo voorkomt u dat het overkookt.
  • Kook de pasta 9 minuten in kokend gezouten water. Maccheroni is een variant van macaroni. Sommige merken vermelden een nummer op hun verpakking, dat verwijst naar de grootte van het deeg. Voor deze heerlijke gratin kunt u elk type macaroni of geperforeerde pasta (schelpen) gebruiken.
  • Wanneer de melk kookt, voeg je de uitgelekte pasta toe. Laat ze 2 minuten koken en giet ze vervolgens af in een vergiet boven een bak om de melk op te vangen.
  • Spoel de pan om en smelt de boter erin. Strooi het meel erin alsof het sneeuwt. Meng met een garde.
  • Giet de nog hete melk er in één keer bij. Roer tot het kookt. Van het vuur halen. Proef om de smaak te controleren.
  • Voeg de room toe en roer. Voeg de macaroni toe en meng goed.
  • Vul een gratinschaal met een pollepel.
  • Rasp driekwart van de kaas. Snijd de rest in dunne reepjes. Bedek de schaal met geraspte Gruyère-kaas.
  • Koop kaas in stukken en rasp deze zelf: zo kunt u kiezen voor kwaliteitsvolle Gruyère, met een meer of minder uitgesproken smaak, afhankelijk van uw smaak.
  • Eindig met de plakjes kaas en verdeel ze gelijkmatig. Bak gedurende 30 minuten. Serveer het direct gloeiend heet uit de oven.
Bron: Academie du goût
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept