Kaassoesjes met Mornay saus

Gougères
Porties 50 soesjes

Ingrediënten
  

Soesjes

  • 150 g melk
  • 150 g water
  • 120 g boter
  • 20 g zout
  • 20 g suiker
  • 160 g meel
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 5 stuks eieren
  • een beetje geraspte kaas

Mornay-saus

  • 200 g melk
  • 25 g boter
  • 60 g meel
  • 2 stuks eierdooiers
  • 250 g geraspte Comté-kaas
  • fijn zout

Instructies
 

Soesjes

  • Verwarm in een steelpan de melk, het water, de boter, het zout en de suiker. Voeg tijdens het koken de bloem en het mosterdpoeder toe. Meng goed en klop krachtig met een garde. Ga door tot het deeg een bal vormt en er een wit "tapijt" op de bodem van de pan verschijnt. Laat even doorkoken, blijf roeren, op zacht vuurtje tot de bloem gaar is (als het deeg niet meer naar meel ruikt). Doe dan het vuur uit en ga verder met de eieren, zie hierna.
  • Meng het deeg verder onder langzaam roeren om het een beetje af te koelen. Voeg de eieren een voor een toe. Schraap regelmatig de rand van de kom schoon zodat alle ingrediënten goed mengen. Als het deeg glad en glanzend is, stop het dan in een zak.
  • Verwarm de oven voor op 185°C.
  • Spuit op een bakplaat met bakpapier of een Silpat®-matje soesjes van ongeveer 9 g. Bestrooi ze met geraspte kaas en bak ze 16 minuten. Open de oven niet tijdens het bakken, anders verliezen de soesjes hun volume. Laat 10 minuten rusten en prik dan gaatjes in de onderkant van de soezen om ze te kunnen vullen met de saus.

Mornay-saus

  • Breng in een steelpan de melk aan de kook. Smelt de boter in een andere pan en voeg, als het begint te sissen, in één keer de bloem toe. Meng met een garde. Kook de witte roux een paar minuten en pas op dat deze niet verkleurt. Laat afkoelen en giet de kokende melk al kloppend over de koude roux. Breng alles aan de kook en kook een paar minuten om de saus in te dikken. Haal van het vuur, voeg zout toe en voeg de eidooiers en Comté toe. Laat afkoelen en bewaar in een spuitzak.

Afwerken

  • Vul de soes na afkoeling met de Mornay-saus. Serveer warm.
Bron: Académie du goût
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept