Tarte tatin klassiek

Recept Afdrukken

Ingrediënten

taart

Instructies

    Appels
    1. Schil de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis.
    2. Smelt de boter met de suiker in een pan met dikke bodem en laat zachtjes doorkoken tot de suiker gekaramelliseerd is.
    3. Zet de pan dan in een bak met koud water. · Schik de appelhelften op hun zijkant in een cirkel in de pan, en vul het midden ook met appelhelften op Zet de pan dan terug op het vuur en laat de appels gaar koken, tot ze, wanneer u er met de vingers op drukt, beginnen mee te geven. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
    Deeg
    1. Zeef de bloem met het zout in een kom. Snijd er de boter door en wrijf het geheel met de vingertoppen tot fijne kruimels. Meng er de suiker en de geraspte citroenschil door. Klop de eidooier los met het water en meng dit door het deeg. Vorm er één bal van en laat in de koelkast rusten.
    2. Pak het deeg na een half uur uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een lap, die ruim de maat van de pan is.
    Bakken
    1. Bestrooi de appels met wat kaneel en giet indien gewenst er de Calvados over. Leg de uitgerolde deeglap er overheen, bestrijk met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met wat suiker. Bak de tarte Tatin 35-40 minuten in een voorverwarmde warme oven 200°C goudbruin.
    2. Haal de taart uit de oven. Stort de taart op een schaal en glaceer eventueel met wat abrikozenglazuur. Verwarm even in de oven en serveer meteen met crème fraîche of vanilleijs.
    Bron:

    Franse appeltaart

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    taart 26 cm

    Instructies

    1. Leg op een taartbodem, het deeg en prik het door met een vork. Schil en snijd de appels in dunne plakjes. Leg ze op de taartbodem.
    2. Meng in een kom de suiker, de room, de eieren, de vanillesuiker en de rum. Giet alles op de appels.
    3. Strooi op de appels kaneelpoeder en amandelschilfers. Bak in de voorverwarmde oven op 200 ° C, totdat de taart een mooie gouden kleur krijgt. Ongeveer 40 minuten.
    Bron:

    Appel karamel en manzana tartelette

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    stuks

    Instructies

      Deeg
      1. Wrijf de boter in de poedersuiker, de bloem en het amandelmeel. Meng de eieren erdoor en zet koel opzij. Kneed het goed door, een half uur voor gebruik. Laat opnieuw koelen. Rol het deeg dan op 1 mm dikte uit, doe in de vormpjes en zet weer koel weg.
      Amandelcreme
      1. Meng de zachte boter, poedersuiker en amandelmeel goed door elkaar. Meng de eieren erdoor en dan het meel.
      Gekaramelliseerde appels
      1. Schil de appels en snij in brunoise. Bak de appels kort, ze moeten beetgaar blijven. Doe ze dan in de karamel, meng goed en bestrooi met de gemengde pectine en suiker. Doe in vormpjes en zet weg in de vriezer.
      Manzana gelei
      1. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Meng het citroensap en de manzana likeur erdoor. Meng de pectine en suiker en de suikersiroop in het water en breng aan de kook. Voeg alle ingredienten toe, meng goed en laat in een vorm afkoelen. Doe in de vriezer. Snijd dan in blokjes.
      Afmaken
      1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Spuit de amandelcreme in de vormen en zet in de oven, ongeveer 20 minuten. Na het bakken, laat afkoelen en zet rondjes appels er bovenop. Dan garneren met een blokje appelgelei.
      Bron:

      Appeltaart

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      Instructies

        Deeg en noten
        1. Rasp de citroen en pers hem daarna uit. Meng het bakpoeder door het meel. Je kunt ook zelfrijzend bakmeel kopen, dan hoeft het bakpoeder niet. Kneed bloem, boter, suiker, citroenrasp en zout tot een samenhangende stevige bal en laat deze een half uur opstijven. Wanneer het deeg te droog is, wat water toevoegen.
        Appels
        1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Doe de noten en de rozijnen bij de appels en besprenkel het geheel met het citroensap. Meng suiker of honing en kaneel erdoor.
        Taart afmaken
        1. Verdeel het deeg in twee stukken. Vet een springvorm in met boter en druk het grootste lap deeg hierin uit. Zorg ervoor dat bij de randen het deeg zo hoog mogelijk staat. Doe de appels erbij en dek af met de rest van het deeg. Het is makkelijk als je het eerst even uitrolt met de deegroller. Bestrijk het deeg eventueel met een losgeklopt ei, vermengd met wat melk. Zet de vorm in de oven en laat ongeveer anderhalf uur bakken. Houd tegen het eind van de bakduur de kleur in de gaten.
        Bron:

        Tarte aux pommes normande

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        Instructies

        1. Bak 750 g appels zoals voor pommes au beurre. Maak een zanddeeg of kruimeldeeg. Wrijf de boter door de bloem met wat zout en suiker. Bevochtig het deeg met wat ijskoud water. Het deeg moet niet te droog en niet te nat zijn. Des te minder water, des te droger en zanderiger het gebak wordt. Maak van het deeg een bal en verspreidt het direct, zonder rusten of zelfs uitrollen, met je handen over een licht beboterd flanblik. Bestrijk de randen met room of melk, schik er de appels zonder bakvocht in overlappende cirkels op en leg een mooi stukje in het midden. Zet het blik 30 tot 35 minuten io een bakplaat in de oven die op 200 gradenis voorverwarmd. Draai het blik tijdens het bakken een keer. Haal het uit de oven en diet er het opgewarmde bakvocht bij, bestrooi het met wat suiker en zet het nog krap 1 minuut in de oven. Dit deeg is warm het lekkerst, maar ook koud wordt het niet klef.
        Bron:

        Beignet tiede de camenbert sur une petite salade

        Recept Afdrukken

        Ingrediënten

        Instructies

          Beslag
          1. Voeg de gist bij de cider en los op. Zeef de bloem en meng zout erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en giet de cider met gist erbij. Goed doorroeren, zodat er een vrij dik beslag ontstaat.
          Camenbert
          1. Een sterke camenbert afschrapen om een mildere smaak te krijgen. In dikke plakken snijden en deze weer in blokjes. Zet in de koeling om hard te laten worden.
          Frituren
          1. zet de frituur op 180 graden. Prik de camenbert aan stokjes, haal door het beslag en frituur goudbuin. Wanneer ze uit de frituur komen, direct zouten en laten uitlekken.
          Salade
          1. Maak een dressing van sherry azijn en walnotenolie. Maak de sla schoon, ontvel de tomaten, kook de asperges en snjd de appel in mooie reepjes of brunoise. Schik de sla mooi op een bord, schep de dressing erover en leg een gefrituurde camenbert er bovenop.
          Bron:

          Tarte tatin klein

          Recept Afdrukken

          Ingrediënten

          Instructies

            Deeg
            1. voor het deeg de bloem met het zout boven een kom zeven en de boter er met de vingers door werken. De suiker toevoegen. Het ei loskloppen en het water er door scheppen om de ingredienten te binden. Het deeg in plasticfolie verpakt 30 minuten koud wegzetten. Daarna tot een ronde lap van ca. 3 mm dik uitrollen. Uitsteken ter grootte van de bakvormpjes en 7-10 lichtbruin bakken in een oven van 190 graden.
            Karamel en appels
            1. De appels schillen, klokhuis verwijderen en het vruchtvlees zorgvuldig is 6 partjes van gelijke grootte snijden voor een mooi uiterlijk van de taart. Voor de karamel suiker, water en boter smelten. Het vanillestokje in de lengte opensnijden, de zaadjes eruit schrappen, bij de ingredienten doen en tot een lichte karamel verwarmen. De partjes appel toevoegen en 2-3 minuten doorwarmen. De noten en pijnboompitten toevoegen, maar apart van de appel houden, zodat ze wel smaak aan de karamel afgeven, maar gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Ca. 5 minuten verwarmen. Daarna de noten uit de karamel nemen en de plakjes appel apart leggen.
            Afbakken
            1. De partjes appel dakpansgewijs in de eenpersoons bakvormpjes leggen. Bijna alle karamel gebruiken. Met een deegrondje afdekken en in de oven op 170 graden bakken. De taartjes koud laten worden en op borden storten.
            Bron:

            Kipsalade

            Recept Afdrukken

            Ingrediënten

            Instructies

            1. meng de in blokjes gesneden kip, perziken, ham, appel, walnoten en mais. Maak de saus met de mayonaise, zure room, mosterd, ui, azijn en n peper en zout. Meng de saus door het kip mengsel en serveer mooi op sla in een grote schaal. Geef er bijv. brood bij.
            Bron:

            Rode kool

            Recept Afdrukken

            Ingrediënten

            Instructies

            1. De rode kool in de pan samen met de uienringen, de in kleine blokjes gesneden appels; laurierblaadjes; kaneelstokjes; foelie; frambozenazijn; rode wijn en rode port opzetten, eerst met deksel erop stoven als de kool gaar is nog lekker laten inkoken
            Bron:

            Haringsushi

            Recept Afdrukken

            Ingrediënten

            Instructies

              Sushi
              1. Snijd van de haring staartje eraf en in de lengte in vieren snijden. Wit casinobrood bij de bakker in lengtesneden laten snijden. Leg plastic op de aanrecht met daarop drie stroken brood waarvan de randen elkaar iets overlappen en daar weer plastic op. Rol het brood uit met de deegroller, doe dit heel secuur. Smeer het brood in met een mengsel van mayonaise met appeltje, sjalotje, augurkje, beetje brandenwijn, beetje peper en zout. Stapel op het brood (2 stroken is voldoende) op elkaar en in de lengte 4 harinkjes, herhaal tot de hele lengte van het brood opgevuld is. Rol m.b.v. het plastic dat onder het brood ligt, het brood strak op tot een rol, goed aandrukken maar er mag geen plastic in de rol komen. Aan de uiteinde een strakke knoop leggen (vergelijk zuurstokrol). De rollen in de koelkast laten opstijven. Daarna het plastic eraf halen en de rol door tweeën snijden met een scherp mes en deze helften weer door drieën, wat eraan de zijkanten uit stulpt gewoon goed terug duwen.
              Bietensalade
              1. Bieten schoonmaken, koken en heel fijn snijden. Weg zetten in de koelkast. Ondertussen op basis van 1 op 1 azijn en suiker koken zodat je een soort suikerwater krijgt. Laten afkoelen en dan de bietjes er doorheen en een dag laten staan daardoor trekt het zoutzuur in de bietjes, daarna zeven.
              Bietenmayonaise
              1. De bietjes die je over hebt na het snijden even in de keukenmachine draaien, mayonaise erbij, peper en zout naar smaak en beetje knoflook. Serveren: Midden op het bord in een ronde vorm komt de bietensalade, mooi verdelen met cocktailstampertje, daarop komen drie a vier haringshushi torentjes. Er omheen drie mooie kwakjes bietenmayonaise. Over het bord heen heel fijn gehakte bieslook strooien.
              Bron: