Franse uiensoep

Gang Soepen
Porties 5 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg Ui
  • 100 g Boter
  • 5 el Witte wijn
  • 1 el Suiker
  • 2 l Groentebouillon
  • 1 stuks Stokbrood
  • 200 g Gruyere

Instructies
 

  • De kunst bij deze soep is om de uien (véél uien) eerst op heel laag vuur gaar te laten worden, en daarna goudbruin te bakken. Of je vervolgens water, blokjesbouillon, of zelf getrokken runderbouillon of donkere fond gebruikt, moet je zelf weten. Maar gek genoeg is deze soep met water gemaakt óók lekker, dat is fijn voor vegetariërs (groentebouillonblokje kan ook nog). Sommige recepten schrijven het gebruik van bloem voor om de soep te binden, maar eigenlijk heeft het brood al deze functie.

Voorbereiding ca 45 minuten

  • Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Smelt de boter in een pan met dikke bodem, laat niet verkleuren. Doe de uien erbij, schep goed om zodat alle ringen met boter zijn bedekt, en laat ze met de deksel op de pan een kwartier tot half uur garen. Controleer af en toe of het vuur niet te hoog staat, en schep de uien weer om.
  • Doe, als de uiringen zacht zijn geworden, wijn erbij, en zet het vuur hoger. Laat de wijn verdampen en de uien goudbruin verkleuren. Let op dat de ui niet verbrandt, want dan wordt de smaak bitter. Uien hebben een zoete smaak, als je die iets wilt versterken doe je tegelijk met de wijn een theelepel suiker erbij.
  • Giet heet water of voorverwarmde bouillon bij de uien, breng tegen de kook aan en laat nog een half uur op het vuur staan met de deksel op de pan. Proef of er peper en zout bij moet, maar bedenk dat de kaas óók zout is. Als je de soep al in de ochtend of de dag ervoor voorbereidt, zet je het vuur nadat de bouillon of het water aan de kook is gekomen meteen uit. Tijdens het opwarmen vlak voor het gratineren stoven de uien wel genoeg. Rasp de kaas op een grove rasp (gebruik liever geen voorgeraspte kaas).
  • Rooster de stokbroodplakjes in de oven of het broodrooster lichtbruin.

Bereiding 5-10 minuten

  • Zet de grill van de oven in de hoogste stand.
  • Breng de uiensoep tegen de kook aan.
  • Zet de ovenvaste soepkom(men) klaar, leg op de bodem 2 stukjes geroosterd stokbrood, en giet de hete uiensoep er over. Leg nu nog 2 stukjes stokbrood op de soep, en bestrooi brood en soep met de geraspte kaas.
  • Zet de soepkommen enkele minuten onder grill totdat de kaas gesmolten en bruin is. Niet te lang, want zwartgeblakerde kaas is niet lekker.

Serveren

  • Rechtstreeks uit de oven, gloeiendheet dus.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept