Bouillabaise

Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voorbereiding

  • 2 Kg de poissons de roche variés (moeraal, zeepaling, poon, wijting, zeeduivel, schorpioenvis, zonnevis, enz.)
  • 2 oignons
  • 5 gousses d’ail
  • 2 petits poireaux
  • 3 tomates
  • 1 bulbe de fenouil
  • 1 feuille de laurier
  • 1 branche de thym
  • 1 morceau d’écorce d’orange séchée
  • 2 pincées de pistils de safran
  • 8 Cl d’huile d’olive
  • 1 baguette de pain
  • poivre
  • Fleur de sel

Rouille

  • 3 gousses d’ail
  • 2 piments rouges frais
  • 1 petite pomme de terre de 50 g
  • 1 jaune d’oeuf
  • 1 pincée de pistils de safran
  • 12 Cl d’huile d’olive
  • sel fin
  • Poivre du moulin

Instructies
 

Voorbereiding

  • Maak alle vis schoon en fileer. Snijd ze in grote stukken, laat de kleintjes heel. Breng 3 liter water aan de kook in een pan.
  • Pel uien, 3 teentjes knoflook, prei en venkel. Was de prei en venkel, hak ze fijn. Hak knoflook en uien. Ontvel de tomaten en snijd in blokjes.
  • Doe uien, knoflook, prei, venkel, tomaten, laurier, tijm, sinaasappelschil, saffraan, zout en peper in een grote braadpan. Voeg de vis, giet 4 cl olijfolie en draai de braadpan in alle richtingen, zodat alles mengt en de vis de verschillende aroma's opneemt.
  • Giet kokend water over de vis en kook op een zeer hoog vuur gedurende 5 minuten. Een heftige en korte kooktijd moet olie en water mengen. Zet het vuur lager en laat 10 minuten sudderen. Maak goed op smaak.

Het maken van roest

  • Was de aardappel. Kook in de schil, in een klein pannetje. Giet af, schil en prak fijn.
  • Pel de knoflook, verwijder de kiem en hak de teentjes fijn. Hak de paprika's fijn. Plaats knoflook en chilipepers in een vijzel. Voeg 1 snufje fijn zout, eigeel en de geprakte aardappel toe. Roer dan geleidelijk in de olie, draai steeds in dezelfde richting, als voor een mayonaise. Neem een deel van de vloeistof uit de hete bouillabaisse. Los de saffraan hierin op en voeg toe aan de rouille. Meng zorgvuldig, om een dikke saus te krijgen. Voeg peper uit de molen toe.

Afwerking en presentatie

  • Verwarm de oven voor op 180oC. Snijd het stokbrood in plakjes van 1 cm en droog in de oven zonder te grillen. Pel 2 teentjes knoflook, snijd ze doormidden, ontkiem en wrijf de stokbroodplakjes ermee in. Besprenkel met olijfolie. Schik alle stukjes vis in een soeppan. Besprenkel met bouillon. Presenteer de rouille apart in een schaaltje. Doe het brood in een mandje.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept