Bladerdeeg 3

Gang Patisserie
Porties 1 kg

Ingrediënten
  

  • 375 g Boter
  • 500 g Patentbloem
  • 2 tl Zout
  • 250 ml Ijswater

Instructies
 

Basisdeeg

  • smelt 1/5de deel van de boter en laat weer afkoelen. Bloem en zout boven een kom zeven. Een kuiltje in het midden maken en daarin het water en de gesmolten boter schenken. Met de vingertoppen beginnen te vermengen.
  • Met een plastic deegschraper of met de vingertoppen (het deeg moet zo weinig mogelijk met warme handen in aanraking komen) de ingrediënten door elkaar scheppen. Eventueel met wat water besprenkelen als het deeg te droog is.
  • Het deeg tot een bal kneden, deze op een met bloem bestoven bakpapier leggen en kruislings insnijden. Het bakapier om de bal vouwen en minstens 30 minuten koud wegzetten.
  • Probeer de bereiding niet te versnellen door de rusttijden te verkorten. Als het deeg geen tijd krijgt om af te koelen, smelt de boter er tussen weg. De boter tot een vierkantje uitrollen van 2 cm dik en koud laten worden. De hoeveelheid boter is belangrijk: te weinig maakt het deeg zwaar, te veel maakt het vet.

Boter toevoegen

  • Het werkvlak licht met bloem bestuiven, het deeg kruisvormig uitrollen met een verhoging in het midden.
  • De boter in het midden leggen en geheel bedekken met het uitstekende deeg. Indien nodig het deeg over de boter oprekken.
  • Deeg en deegroller licht met bloem bestuiven en de deegranden om de boter aandrukken. Tot een rechthoek uitrollen en afgedekt 30 minuten wegzetten.
  • De juiste manier om het deeg uit te rollen en te vouwen is door de randen gelijk en recht te houden en het deeg als een brief in te vouwen. Hierdoor rijst het deeg gelijkmatig en zijn alle laagjes even dik.
  • Het deeg tot een lange rechthoek uitrollen. Het deeg iin drieën opvouwen. Het onderste derde gedeelte van het deeg over het middelste vouwen.
  • Vervolgens het bovenste derde gedeelte erover vouwen.
  • Het resultaat is een vierkant stuk deeg van drie lagen, alle randen recht op elkaar.

Draaien en rusten

  • Het deeg na iedere keer uitrollen, vouwen en draaien in plasticfolie of met bloem bestoven bakpapier verpakken en 30 minuten koud wegzetten. Dit moet in totaal 6 maal herhaald worden. Zo ontstaan er luchtige, kruimelige laagjes in het gebak.
  • Het deeg een kwartslag draaien, zodat de bovenvouw nu links zit en de eerste rechte kant van het vierkant nu boven zit.
  • De randen aandrukken en het deeg vervolgens weer tot een rechthoek uitrollen.
  • Het deeg weer op dezelfde manier vouwen, met de vingertop markeren om aan te geven hoe vaak het gerold, gevouwen en gedraaid is. Koud wegzetten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept