Bretonse appeltaart Holtkamp

Recept Holtkamp
Gang Patisserie
Porties 8

Ingrediënten
  

fonceerdeeg

  • 125 g Boter
  • 125 g Basterdsuiker
  • 3 g Zout
  • 0,5 stuks Eieren
  • 1 el water
  • 250 g Patentbloem
  • 10 g Bakpoeder

appareil

  • 100 g Suiker
  • 60 g Boter gesmolten
  • 30 g Maizena
  • 2 stuks Eieren
  • 2 stuks Eidooier
  • 1 stuks Vanillestokje

bodem

  • 150 g Amandelspijs

Geleren

  • 150 g Abrikozenjam
  • 2 el water
  • 1 kg Appels Jonagold

Instructies
 

Fonceerdeeg

  • Meng eerst de suiker en de boter goed door elkaar, handenwrijvend. Doe dan het ei erbij, patentbloem, bakpoeder en zout. Kneed tot een mooi soepel deegje. Niet te lang kneden, anders wordt het te taai.
  • Maak een rolletje en zet 2 uur in de koeling.

Appareil

  • meng de eieren, eidooiers en suiker goed met elkaar. Doe er dan de gesmolten boter bij, de zaadjes van het vanillestokje en op het laatst de maizena. De eieren binden, de maizena doet hier nog een schepje bovenop. Meng tot een mooi glad sausje.

Taart vormen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pak het deeg uit de koeling, kneed even door tot het weer soepel is en rol dan uit tot een ronde plak, enkele cm’s groter dan de taart vorm. Beboter de taartvorm en leg het deeg hierin, bekleed de randen van de vorm ook.
  • Rol het amandelspijs uit ter grootte van de taartvorm en leg het hierop. De spijs zorgt voor een droge bodem, het vocht van de appels en de saus dringt niet door het spijs heen.
  • Schil de appels, boor uit met een appelboor en snijd in vierkante blokjes van 1×1 cm. Leg deze in de taartvorm, op een bolvormige hoop.
  • Giet met een lepel de appareil over de appels, zorg ervoor dat alle appels bedropen worden.
  • Zet de vrom in de oven, controleer of het bakken niet te hard gaat. De appels worden donker, maar moeten niet te donker worden. Als dit het geval is, zet dan de oven wat lager, of zet de taart ietsje lager in de oven.
  • Laat ongeveer anderhalf uur bakken.
  • Na het bakken, laat de taart even afkoelen. Verwarm in een pannetje met dikke bodem de abrikozenjam met het water. Bestrijk dan de taart hiermee. Opdienen als de taart is afgekoeld.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept