Croissantdeeg LCB

Gang Patisserie
Porties 15 croissants

Ingrediënten
  

Deeg

  • 0,5 kg Bloem
  • 100 g Melk
  • 200 g water
  • 50 g Suiker
  • 10 g Zout
  • 25 g Gist

Het toeren

  • 0,3 kg Boter

Instructies
 

Deeg

  • Meet de temperatuur van de ruimte en het meel. Tel bij elkaar op. De melk en het water moeten samen een temperatuur hebben die het totaal op 54 graden brengt.
  • Leg het meel in een ring op het werkblad. Leg hierin de suiker en het zout, giet het melk/water mengsel erin en verkruimel de gist. Meng dan met je handen de gist door de vloeistof, tot het helemaal opgenomen is. Ga dan voorzichtig het meel, suiker en zout door het vocht mengen, tot er een deeg ontstaat. Kneed dit 10 minuten tot een mooie elastische bal. Leg deze in een kom en laat het rijzen, tot het volume verdubbeld is. Dat kan een nacht duren.

Het toeren

  • Na het rijzen het deeg even doorkneden.Sla de boter slap tot dezelfde hardheid als het deeg. Rol het deeg uit tot een lap, groot genoeg om de boter te omvatten.Leg de plak boter in het midden van het deeg en vouw het deeg er in zijn geheel goed sluitend omheen. De boter mag er niet doorheen komen.Rol dan het geheel uit tot een langwerpige rechthoekige lap. Vouw hem in drieen, draai hem 90 graden en rol nogmaals uit tot een langwerpige lap. Vouw in drieen en leg weg in de koeling om de boter op te laten stijven en het deeg tot rust te laten komen.
  • Pak de lap er na een half uur weer uit en rol weer uit tot een lange lap. Vouw in drieen en leg weer in de koelkast voor een half uur.
  • Herhaal dit nog 1 keer en laat de lap dan uitgerold liggen op het werkblad. De breedte van de lap moet ongeveer 18 cm zijn.
  • Snijd uit het deeg driehoeken van 18 cm hoog en 9 cm breed. Maak in het midden van de basis een insnede van 1 cm in het midden. Trek het deeg een beetje uit elkaar in de breedte en de lengte en begin dan op te rollen vanaf de basis van de driehoek. Trek hierbij het deeg wat naar buiten. Leg het aldus ontstane croissantje met het overlappende stukje naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de croissants rijzen tot ze verdubbeld zijn in omvang.
  • Kwast ze in met geklopt ei, en bak ze in een oven van 190 graden, ongeveer 15 minuten, mooi bruin.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept