Tajine van kip en couscous

Bereidingstijd 2 min
Totale tijd 2 min
Gang Hoofdgerecht gevogelte
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 24 stuks Kipvleugels bij veel mensen. minder pp
  • 6 teentje Knoflook hele, ongepeld
  • 6 stuks Abrikozen in vieren gesneden
  • 2 el Abrikozenjam
  • 2 snufje Peper
  • 4 stuks Laurierblaadjes
  • 2 stuks Ui in halve ringen
  • 1 scheut Olijfolie voor het bakken
  • 0,75 el Kerriepoeder
  • 3 stuks Saffraan
  • 5 dl Witte wijn
  • 2,5 dl Kippenbouillon
  • 1 el Peterselie
  • 75 g Olijven, groen
  • 0,75 dl Olijfolie voor over tajine in de oven

Couscous

  • 300 g Couscous
  • 1,5 dl Water
  • 2 el Olijfolie
  • 1 tl Zout
  • 2 el Olijfolie
  • 1 stuks Ui
  • 1 teentje Knoflook
  • 0,5 stuks Paprika, rood
  • 0,5 stuks Paprika, groen
  • 10 stuks Olijven, zwart
  • 0,5 stuks Courgette
  • 2 stuks Tomaat

Instructies
 

  • Doe in een grote pan de stukken kip, ongepelde tenen knoflook, de groene olijven, abrikozen, laurier en peper. Bak in de wok de uieringen goudbruin in eendenvet of olijfolie. Voeg op het laatst de kerrie toe. Voeg dan de geweekte saffraan (plus de wijn waarin die is geweekt), wijn, kippenbouillonpoeder (of blokjes) en de abrikozenjam toe. Voeg de inhoud van de wok bij de kipstukken in de pan en breng de inhoud aan de kook.
  • Tajine: Stort de inhoud van de pan (kipstukken + vocht etc.) in 1 of 2 ovenschalen of tajinevormen. Schenk hierover de olijfolie. Dek de schaal af met alufolie en zet hem 40 minuten in de oven op 160 graden. Zet daarna de oven op 200 graden, verwijder het alufolie en zet de schaal er nog 25 minuten in. Keer de stukken kip als ze te donker worden. Laat afkoelen (althans als je dit een dag van tevoren maakt).
  • Couscous. Breng in een steelpan het water aan de kook, voeg er zout en olie aan toe en strooi er de couscous in. Zet het vuur uit, zet een deksel op de pan en laat de couscous 2 minuten wellen. Voeg dan nog eens lijfolie toe en roer de couscous met een vork los. Fruit in een wok in een flinke scheut olijfolie de gesnipperde ui, knoflook, 2 soorten gesneden paprika en de gesnipperde olijven tot ze glazig zijn. Fruit de laatste minuut de courgette mee. Draai het vuur uit en schep de couscous en de stukjes tomaat erdoor. Doe dit alles in een aardewerken of glazen schaal, dek deze af met plasticfolie, maak er een gaatje in.
  • Afmaken: Tajine: Maak de inhoud weer warm in de oven (35 min. 200 graden, eerst met, dan zonder alufolie). Strooi er vlak voor het opdienen de gehakte peterselie over.
  • Couscous: Zet de schaal 5 min. in de magnetron op de hoogste stand. Leg de couscous in het midden van een grote schaal en leg de inhoud van de tajine aan de randen ernaast. Je kunt het ook apart in schalen opdienen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept