Sinaasappelmacaron
Ingrediënten
Sinaasappelcrème
- 200 gram slagroom
- 6 gram gedroogde lavendel
- 1 stuks tonkaboon geraspt
- 10 gram roze peper
- 400 gram suiker
- 170 gram boter in blokjes gesneden
- 80 gram witte chocolade
Macarons
- 300 gram amandelschaafsel
- 300 gram poedersuiker
- 4 gram oranje kleurstof
- 3 stuks sinaasappels rasp
- 110 gram eiwit op kamertemperatuur
- 75 gram water
- 300 gram suiker
- 110 gram eiwit
Instructies
Sinaasappelcrème
- Verhit de slagroom met de lavendel, tonkaboon en roze peper tot 90°C.
- Laat een halfuur infuseren.
- Zeef de room en druk alle smaak uit het residu dat achter blijft.
- Maak van de suiker karamel.
- Haal van het vuur en blus de karamel in drie stappen af met de lauwwarme room.
- Voeg de boter en witte chocolade toe en roer met een garde tot een glad mengsel.
- Laat volledig terug koelen.
- Doe in een spuitzak en bewaar op kamertemperatuur.
Macarons
- Draai voor de amandelbasis het amandelschaafsel in de blender tot een droog poeder.
- Voeg in drie stappen de poedersuiker toe.
- Zeef de massa door een bolzeef.
- Voeg de kleurstof en de sinaasappelrasp toe.
- Voeg het eiwit dat op kamertemperatuur is vervolgens ook toe en vermeng tot een dik beslag.
- Kook het water en de suiker in een schone pan op middelmatig vuur.
- De suiker wordt gekookt tot 118°C. Bij 115°C begin je met het draaien van het eiwit.
- Als de suiker op de juiste temperatuur is laat je dit uitbruisen en schenk je het bij het eiwit (gemiddelde snelheid).
- Wanneer de massa tot 50°C is teruggekoeld, haal je de eiwitmassa uit de machine.
- Voeg 1/3 deel van de eiwitmassa aan het amandelbeslag toe.
- Wanneer het mengsel homogeen is, voeg je de resterende eiwitmassa toe. De massa die goed vermengd is, vertoont enige taaiheid en wil aan de spatel blijven hangen.
- Vul de spuitzak hiermee (spuitmondje nr. 9).
- Spuit de macarons op siliconenmatjes op 3 à 4 cm doorsnee. Let op dat er voldoende tussenruimte is bij het opspuiten.
- Zet de platen op een droge plek weg, zodat het beslag een dun huidje kan vormen (ca. een halfuur).
- Zet de platen in de oven op 115°C met vochtklep open en de ventilatie op halve kracht.
- Na 12 minuten bakken zet je de ovendeur voor 5 seconden open.
- Na een totale baktijd van 25 minuten haal je de plaat uit de oven en zet deze op een rek weg om rustig af te koelen.
Afmaken
- Maak paartjes van dezelfde maten macarons, mochten ze iets ongelijk zijn.
- Assembleer de macarons door op 1 helft de ganache te spuiten en ze voorzichtig op elkaar te drukken.
- Serveer de macarons dezelfde dag of bewaar ze in de vriezer. Laat ze dan op kamertemperatuur rustig ontdooien.
Bron: Gastronomix
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!