Ingrediënten
Deeg
- 100 g Roggebloem
- 150 g Roggemeel
- 250 g Speltvolkorenmeel
- 350 g Water
- 10 g Azijn
- 3 g Zout
- 5 g Instantgist
Kruiden
- 2 g Speculaaskruiden
- 20 g Bruine suiker
- 4 g Cacaopoeder
- 4 g Oploskoffie
Vulling
- 250 g gedrooogde pruimen en abrikozen
- 125 g Gedroogde vijgen
- 150 g Rozijnen
- 50 g Geroosterde hazelnoten
Instructies
- Het deeg maken gaat het best in de keukenmachine vanweg het plakkerige.
- Spoel de vulling met lauw water af en week 15 minuten in lauw water.
- Meng meel, bloem, kruiden, water, azijn, zout en gist 5 minuten op lage snelheid in de keukenmachine met de vlinder. Laat gist niet in directe aanraking komen met azijn of zout.Kneed circa 3 minuten op hogere snelheid.
- Laat 5 minuten rusten met de uitgelekte vulling erop.
- Draai heel voorzichtig in 1 minuut de vulling erdoor.
- Laat 15 minuten rijzen.
- Verdeel met natte handen over 2 ingevette cakeblikken. Laat 40 minuten rijzen met een natte doek erover.
- Los voorzichtig op een bakplaat met siliconen mat of bakpapier. Strijk met natte handen glad.
- Stoom iets voor en bak circa 35 minuten op 180 °C.
- Laat goed afkoelen en pak goed in. Laat minstens 1 nacht rusten, snijd in heel dunne plakjes met ongekarteld mes.
- Het kletzenbrood is op kamertemperatuur 2 weken te bewaren. Het is ook goed in te vriezen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!