Gratin Dauphinois
Ingrediënten
- 500 g Aardappelen middelgroot
- 0,5 l Melk
- 1 stuks Eieren
- 60 g Boter
- 125 g Gruyere geraspt
- 1 mespunt Nootmuskaat
- 1 teentje Knoflook
Instructies
- De melk aan de kook brengen en wat laten afkoelen.
- Schil en droog de aardappelen, snijd ze in dunnen rondjes van 2 mm, strooi er wat zout, peper en een mespunt nootmuskaat over, en roer alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kom.
- Klop het ei los, giet het door een fijne zeef en klop het door de lauwe melk. Roer twee derde van de gruyere door de aardappelen. Giet er zoveel melk bij dat de aardappelen ermee bedekt zijn. Goed door elkaar mengen met een houten lepel. Controleren op peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Wrijf de binnenkant van een ovenvaste schaal in met knoflook en boter, giet het mengsel erin, dat niet hoger mag komen dan 6 a 7 cm.
- Vul de schaal tot hoogstens 1 cm onder de rand, leg de aardappelplakjes er dakpansgewijs in. Veeg de rand zorgvuldig schoon. Strooi de rest van de geraspte gruyere en de in vlokken verdeelde boter hierover. Eventueel kan er nog wat stijfgeslagen room aan worden toegevoegd.
- Zet de schaal 60 tot 90 minuten in de voorverwarmde oven, tot u een smeuige, romige puree hebt, die van een fraaie bruine kortst is voorzien.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!