Erwtensoep
Ingrediënten
- 500 g Spliterwten
- 1 stuks Varkenspoot
- 100 g Spek
- 2 stuks Ui
- 1 stuks Winterwortel
- 2 stuks Prei
- 1 stuks Knolselderij
- 2 stuks Aardappelen
- 1 bosje Selderij
- 2 l water
- 1 stukcs Rookworst
Instructies
- Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken.
- Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met het de varkenspoot en het spek. Breng opnieuw aan de kook, schuim af. Giet na enkele minuten het water af, en zet erwten, varkenspoot en spek op met schoon water.
- Snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd knolselderie en aardappelen in blokjes.Snijd de ui in grove stukken. Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en kook op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken).
- Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes, en snijd het fijn. Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug in de pan. Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar. Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje), en gaat de bladselderie erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en zout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!