Doperwtensoep met geitenkaascroutons
Ingrediënten
Soep
- 2 el olijfolie
- 40 g boter
- 3 stuks banaansjalot grof gesneden
- 2 teentjes knoflook grof gehakt
- 250 g prei ringen van 1 cm
- 400 g aardappels blokjes van 2 cm
- 1 l groentebouillon
- 500 g doperwten
Geitenkaascroutons
- 120 g zachte geitenkaas
- 1 el mosterd Dijon
- 1 tl tijmblaadjes citroentijm
- 3 sneetjes witbrood zonder korst
- 1 stuks ei losgeklopt
- 50 ml volle melk
- 60 g instant polenta
- zonnebloemolie om in te bakken
Garnering
- 120 g creme fraiche
- 60 g zuringblaadjes of waterkers
Instructies
Soep
- Zet een grote pan op halfhoog vuur met de olijfolie en de boter. Doe de sjalot en knoflook erbij en smoor een minuut of 5 tot ze glazig zijn. Doe de prei erbij en smoor dit ook, ongeveer 3 minuten. Doe dan de aardappels in de pan. Roer alles goed door en smoor weer een paar minuten. Doe dan de groentebouillon erbij en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur dan laag en laat 12 minuten sudderen tot de aardappels gaar zijn en nog niet uit elkaar vallen. Roer de doperwten erdoor en laat nog 2 minuten koken. Draai het vuur uit en zout en peper bij de soep. Pureer alles met een staafmixer of in de blender. Zeef de soep, hij moet superglad zijn.
Geitenkaascroutons
- Doe de geitenkaas in een kom en roer glad. Voeg mosterd, tijm en zout en peper toe en roer goed door elkaar.
- Rol met een deegroller de sneetjes brood uit tot rechthoeken van 10x14 cm en 2 mm dik. Snijd elke rechthoek in de lengte doormidden. Besmeer elke rechthoek met 2 theelepels geitenkaasmengsel. rol ze vanaf de lange kant op tot een stevige rol.
- Klop het ei en de melk in een ondiepe kom door elkaar. Strooi de polenta op een diep bord. Bestrijk elke rol met eiermengsel en rol door de polenta. Laat in de koelkast een half uur opstijven.
- Verhit vlak voor het opdienen de zonnebloemolie in een koekenpan. Leg als de olie heet is de rolletjes erin en draai steeds een beetje om alle kanten mooi goudbruin te bakken. Laat uitlekken op keuken papier en snijd voor het serveren de rollen schuin in tweeën.
Opdienen
- Schenk de hete soep in kommen of borden, schep een lepel creme fraiche in het midden en maak af met de zuring of waterkers. Serveer de croutens ernaast.
Bron: Ottolenghi Nopi, pag 33
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!