Crème van aardpeer, limoen en cardemom

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Crème van aardpeer

  • 400 g aardperen
  • 0,5 stuk citroensap
  • 2 eetlepels. kokosnootolie
  • 1 tl gepoederde kardemom
  • 1 stuk limoenschil
  • 1 tl volledige fleur de sel

Geroosterde clementines

  • 2 stuks Corsicaanse clementines zeste, kwartjes en sap
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 stuks optioneel citroensap

Carpaccio van aardpeer

  • 180 g aardperen
  • 2 takjes verse koriander
  • 1 zaadje zwart kardemomzaad

Dressage & afwerking

  • wat bladeren van Oost-Indische kers of andere aromatische kruiden voor de groene toets

Instructies
 

Crème van aardpeer

  • Schil de aardperen en snij ze in stukjes. Leg ze in een kom gevuld met water en citroensap om te voorkomen dat ze donker worden.
  • Breng 2 liter water aan de kook en kook de uitgelekte stukjes aardpeer 10 tot 15 minuten. Ze zijn gaar als de punt van een mesje er gemakkelijk in gaat.
  • Giet af en mix vervolgens de nog hete artisjokken en kokosolie met een staafmixer of blender.
  • Voeg de kardemom en fleur de sel naar smaak toe en rasp de limoenschil erover.

Geroosterde clementines

  • Rasp de schil van de helft van de clementines en zet apart. Schil en snijd de clementines in achten.
  • In een koekenpan met antiaanbaklaag de clementinepartjes tot ze karamelliseren en zet ze opzij.
  • Vang het sap op van de overige kwarten, voeg een scheutje olijfolie toe en eventueel citroensap als de clementines te zoet zijn. Reserveer deze vinaigrette.

Carpaccio van aardpeer

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardpeer met een mes. Leg de schillen in een schaal en bak tot ze knapperig zijn, zoals chips. Reserveer ze.
  • Snijd de aardperen in zeer dunne plakjes met een mandoline en dompel ze onder in een kom met ijswater om ze knapperig te laten worden. Giet ze af, droog ze goed af en doe ze in een kom.
  • Breng op smaak met de clementinevinaigrette, fijngehakte koriander, geraspte zwarte kardemom, apart gehouden clementineschil en aardpeerschilfers. Breng op smaak met zout en peper.

Dressage & afwerking

  • Doe in een kom 1 eetlepel crème van aardpeer, warm of koud naar keuze, in een halve cirkel. Schik op de geroosterde clementine kwartjes, de rauwe carpaccio van de aardperen en de blaadjes van de Oost-Indische kers.
Bron: Académie du goût
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept