Ciabatta met zonnebloempitten

Gang Brood
Keuken Italiaans
Porties 4 broden van 280 gram

Ingrediënten
  

  • 100 g Zonnebloempitten
  • 500 g tarwebloem type 65
  • 320 g water
  • 100 g Zuurdesem
  • 5 g Gist verse, opgelost in wat water
  • 10 g Zout
  • 30 g Olijfolie

Instructies
 

Zonnebleomepitten roosteren

  • Verwarm de oven voor op 150ºC. Verdeel de zonnebloempitten over een bakplaat en rooster ze in 10-15 minuten in de oven.

Machinaal kneden

  • Doe de bloem, het water, zuurdesem, gist en zout in de mengkom. Meng alles op lage snelheid 5 minuten en dan op hoge snelheid 10 minuten. Voeg 3 minuten voor het eind de olijfolie toe en op het laatst de pitten op lage snelheid.

Met de hand kneden

  • Stort de bloem op het werkblad en maak een kuil in het midden. Doe de helft van het water, zuurdesem en gist en het zout erin.Meng alles met de hand en voeg dan de rest van het water, de olijfolie en de pitten toe. Kneed het deeg tot het glad en soepel is.

Eerste rijs

  • Vorm een bal van het deeg en dek hem af met een vochtige theedoek. Laat 2 uur rijzen. Vouw het deeg halverwege de rijstijd dubbel.

Tweede rijs

  • Bestuif het werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Rol de stukken deeg over het werkblad tot ze langwerpig zijn. Dek ze af met een theedoek en laat 15 minuten rusten.

Narijs

  • Druk de stukken deeg voorzichtig plat met je handpalm. Neem een stuk deeg, vouw iets meer dan een derde om en druk dit aan met je vingertoppen. Vouw het overgebleven stuk eroverheen en druk dit ook aan met je vingers.
  • Strooi de overgebleven pitten op het werkblad. Leg de stukken deeg met de naad naar onderen neer en bevovhtig de bovenkant met een kwastje met water. Leg de stukken deeg met de vochtige kant op de pitten zodat ze eraan blijven plakken.
  • Leg de stukken deeg met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier en laat nog 1 uur rijzen, afgedekt met een vochtige theedoek.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 235 ºC en giet vlak voor je de broden in de oven zet water op de hete bakplaat. Schuif de ciabatta's in de oven en bak op 235ºC voor 4 minuten. Verlaag de temperatuur dan naar 220ºC en bak nog 11 minuten. Bestrijk de bovenkant van de ciabatta's met olijfolie en laat afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept