Challe
Ingrediënten
Deeg
- 1 zakje droge gist of verse gist, zie hieronder
- 15 g verse gist
- 3 eetlepel honing
- 220 ml lauw water
- 700 gram bloem
- 2 flinke theelepels zout
- 3 eieren
- 100 ml olie of geklaarde boter
Garnering
- 1 stuks ei losgeklopt
- 1,5 eetlepels maanzaad of sesamzaad
Instructies
- Begin met het gistmengsel. Meng de gist, suiker en een beetje van het water (50 a 60 ml) en laat het 5 minuten staan op kamertemperatuur.
- Meng ondertussen meel en zout in een ruime schaal, maak een kuiltje in het midden en doe daar de eieren, de olie, het gistmengsel en de rest van het water in. Meng alles met de handen of een vork door steeds een beetje meel naar het kuiltje toe te werken en daarna alles met de handen tot een bal te kneden.
- Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepele bal. Leg hem in een schaal, bedek met een theedoek en laat minstens 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
- Kneed nogmaals krachtig en laat weer rijzen tot dubbel volume, ongeveer 3 kwartier.
- Kneed nogmaals kort en krachtig en verdeel het deeg (eerst in tweeën voor 2 kleine Challes, daarna) in vier gelijke delen. Rol ieder deel op een met bloem bestoven aanrecht tot slangen van ongeveer 2,5 cm dik en 40 cm lang.
- Druk de uiteinden van 4 slangen op elkaar en leg als een waaier voor je uit op de werktafel. Vlecht tot een mooi brood als volgt:
- De rol uiterst links onder de 2 middelste leggen.
- Dezelfde rol terugslaan over de rol rechts naast hem, dus waar hij net onderdoor is gegaan.
- De meest rechtse rol nu onder de 2 middelste leggen.
- Dezelfde rol terugslaan over de rol links naast hem, dus waar hij net onderdoor is gegaan.
- Herhaal deze handelingen tot het gehele deeg gevlochten is.
- Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het Challah deeg met eiwit en laat nog ongeveer een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bestrijk het deeg nogmaals voorzichtig met eiwit en bestrooi desgewenst met maanzaad of sesamzaad. Draai de temperatuur na 10 minuten omlaag naar 190ºC. Laat nog ongeveer 30 minuten bakken totdat het brood goudbruin is. (Voor 2 kleine Challes de tijd een beetje aanpassen)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!