Thiebauds gele taart
Ingrediënten
Botercake
- 100 g Eidooier
- 180 g Melk volle melk
- 1,75 tl Vanille extract
- 210 g Bloem
- 2 el Maizena
- 250 g Suiker
- 1 el Bakpoeder
- 0,5 tl Zout
- 140 g Boter kamertemperatuur
Suikersiroop
- 120 ml water
- 100 g Suiker suiker met vanillesmaak van gebruikte vanillestokjes
Lemon curd
- 240 g Eidooier
- 400 g Suiker
- 240 ml Citroensap
- 4 stuks Citroenrasp
- 225 g Boter kamertemperatuur
Slagroom
- 375 g Slagroom
- 30 g Poedersuiker
Instructies
Botercake
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de zijkanten van de twee taartvormen (15 cm x 5 cm) in, bestrooi met bloem en bedek de bodems met bakpapier.
- Klop de eierdooiers los met 2/3 van de melk en het vanille extract.
- Zeef de bloem en bakpoeder in de kom van de keukenmachine met platte menghaak en voeg hier de suiker en het zout aan toe. Laat even draaien om de droge stoffen te mengen. Voeg de resterende melk toe en meng tot het mengsel smeuïg is. Voeg de boter toe en klop op 1,5 minuut op matige snelheid tot het mengsel glad en luchtig is. Schraap de binnenkant van de kom schoon met een spatel en voeg dan het eiermengsel toe in 3 porties. Meng steeds 20 seconden op matige snelheid. Schraap na elke toevoeging de binnenkant van de kom schoon.
- Schep het beslag in de bakvormen en strijk het oppervlak glad met een paletmes. Bak 55 tot 60 minuten tot de cakes stevig aanvoelen. Draai de cakes tijdens het bakken een halve slag. Als de cakes geen geluid meer maken, zijn ze klaar.
- Laat 30 minuten afkoelen op een rooster. Snijd los met een paletmes. Keer de cakes om boven het rooster en los van de bakvorm. Na 20 minuten omdraaien en laat volledig verder afkoelen. Wikkel dan strak in folie en zet minstens 3 uur in de koelkast alvorens verder te monteren.
Monteren van de taart
- Plaats voor het monteren van de taart de afgekoelde cake op een vlakke en stabiele ondergrond. Snijd met een lang gekarteld mes een laagje van de bovenkant, zodat hij perfect waterpas is. Snijd dan de cake met het mes in twee gelijke lagen, elk ongeveer 3,5 cm dik.
- Zet de onderste laag op een rond karton of serveerschaal. Zorg ervoor dat het geheel kan draaien. Besmeer de cake met de suikersiroop. Schep een flinke berg slagroom in het midden van de cake en strijk glad met een klein paletmes. Werk langzaam naar de buitenrand. Stop ongeveer 1/2 cm van de rand. Door de slagroom naar buiten te strijken, ontstaat een mooie golvende rand die iets tussen de twee cakelagen zal uitsteken.
- Houd de onderste laag apart en zet de bovenste laag op een draaiplateau. Snijd met een mesje rond de gehele omtrek van cake en ongeveer 1/3 cm van de rand een inkeping van ca. 1/2 cm diep. Snijd vervolgens vanuit het midden dunne laagjes van de cake weg tot er een holte is ontstaan van 1/2 cm diep. Werk vanuit het midden naar buiten toe. Zet dan de laag voorzichtig opzij.
- Pak de bovenste cakelaag voorzichtig op en zet deze op de slagroom. Druk licht aan, zodat de slagroom naar de rand van de taart wordt geduwd. Vul de holte met lemon curd en zet de taart voorzichtig in de koelkast. Laat 3 uur opstijven en serveer gekoeld
Lemon curd
- Klop in een kom de eidooiers en suiker tot een romig mengsel. Klop er het ditroensap en citroenrasp door en klop au bain marie tot 82ºC. Laat dan snel afkoelen. Zeef de curd door een fijne zeef. Voeg de boter in stukjes toe en roer ze een voor een door de citroenmassa. Meng tenslotte met een staafmixer tot het gehele mengsel glad is. Zeef nogmaals, dek af met folie en zet 3-4 uur in de koelkast om op te stijven.
Slagroom
- Doe de slagroom en poedersuiker in een kom en klop tot pieken.
Suikersiroop
- Doe de suiker en het water in een steelpan en laat langzaam aan koken tot alle suiker is opgelost. Zet dan weg om af te laten koelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!