Shakshuka
Ingrediënten
- 0,5 tl komijnzaad
- 1,75 dl olijfolie
- 2 stuks rode paprika
- 2 stuks gele paprika
- 2 stuks grote uien
- 4 tl rietsuiker
- 2 stuks laurierblaadjes
- 6 takjes tijm
- 2 el peterselie
- 2 el koriander
- 6 stuks rijpe tomaten
- 0,5 tl saffraan
- 1 snufje cayennepeper
- 2,5 dl water
- 4 stuks eieren
- zout en zwarte peper
Instructies
Voorbereiding snijden
- Snijd de uien in plakken.
- Snijd de paprika's in repen van 2 cm breed.
- Snijd de tomaten in kleine blokjes.
- Rits van de tijm de blaadjes van de takjes en hak ze fijn.
- Haal van de peterselietakjes de blaadjes en hak ze fijn. Doe hetzelfde met de koriander. Zet wat koriander apart om straks te garneren.
Voorbereiding saus
- Rooster het komijnzaad in een grote droge koekenpan op hoog vuur, 2 minuten. Voeg de olie en de uien toe en bak 5 minuten. Doe de repen paprika in de pan met de rietsuiker, peterselie, koriander, laurier en bak alles 5 - 10 minuten op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn.
- Voeg dan de tomaten, saffraan, cayennepeper en zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat 15 minuten pruttelen, zonder deksel. Voeg af en toe wat water toe als het mengsel droog wordt. De saus moet dik en vochtig zijn, niet te vloeibaar. Proef en breng op smaak met zout en zwarte peper.
- Tot hier kun je het ruim van tevoren maken. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot je het nodig hebt om af te maken.
Afmaken
Afmaken in pannetjes of een grote pan
- Haal de laurier uit de saus en verwarm tot kookpunt. Verdeel de saus over kleine koekenpannetjes of 1 grote koekenpan of schaaltjes.
- Maak in elke pan een holte en breek er een ei in. Als je alles in 1 pan doet, maak dan één holte per persoon en doe voor elke persoon 1 ei in de holte. Bestrooi met zout en peper en zet een deksel op de pannen. Laat 10-12 minuten op heel laag vuur staan tot de eieren net gaar zijn, het eiwit moet wit gestold zijn. Bestrooi het gerecht met de koriander en zet op tafel.
Afmaken in ovenschaaltjes
- Verwarm de oven voor op 150℃.
- Verdeel de saus over de ovenschaaltje. Maak in elk schaaltje een holte en breek daar een ei in. Bestrooi met zout en peper en zet in de oven. Na 5-10 minuten moet het ei gestold zijn en het eiwit mooi wit. Haal dan de schaaltjes uit de oven en bestrooi met de koriander. Zet de schaaltjes dan op tafel.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!