DE KUNST VAN HET SAUZEN MAKEN

LEER SPELEN MET SAUZEN

Een goede saus bij het juiste gerecht is pure magie. De saus tilt een gerecht naar een hoogte die je instant gelukkig kan maken. Hoe mooi zou het zijn als je de basis zou kennen om vandaar uit de saus te maken die past bij het gerecht dat je wilt maken. Die het gerecht af maakt en waar je je vingers bij aflikt.

In deze korte cursus leer je wat je nodig hebt als basis en hoe je deze basis kunt omtoveren tot een saus. Warm of koud, hartig of zoet, zalvig of juist vloeibaar. Je leert sauzen uit verschillende werelddelen, maar we beginnen met de basis uit Frankrijk.

In drie lessen leer je hoe je een saus maakt van verschillende ingredienten zoals kip, rundvlees, ei, melk, boter, groentes, kruiden, specerijen en vruchten. Je leert ook hoe je een jus maakt en wat het verschil is tussen een saus en een jus.

Informatie

Deze cursus wordt gedaan bij een minimum aantal deelnemers van 4 personen. Je kunt je bijvoorbeeld per groep vrienden opgeven.

Deze cursus bestaat uit 3 lesavonden. Per les wordt een aantal sauzen  gemaakt plus een paar gerechten om te laten proeven wat een saus doet met een gerecht. De lessen zijn voor deze cursus niet los te boeken. Scroll naar beneden voor lesdetails.

Data

11 november; 29 november; 16 december

Tijdstip

Van ±18.00 uur tot 22.30 uur.

Kosten

€250 per persoon voor de 3 lessen. Inclusief drankjes en koffie.

Inschrijven

Individueel of per groep.

Wil je iemand verrassen met een cursus of workshop bij Cook Your Life? Reserveer dan een voucher via het contactformulier.

LES 1: Franse moedersauzen

Datum: 11 november

Als je aan de klassieke Franse keuken en de sauzen denkt, kom je al gauw uit bij de De Franse chef Carême en later Escoffier. De 5 moedersauzen Bechamel, Velouté, Espagnole, Hollandaise en Tomatensaus ga je deze cursus leren. De afgeleide sauzen heten de dochters.

Sommigen sauzen zijn zwaar doordat ze gebonden zijn met een roux, eind vorige eeuw zijn lichtere varianten in gebruik geraakt door sauzen in te dikken door te reduceren (inkoken).

We beginnen bij het begin, de bouillons. Die maken we vanaf het begin en gebruiken we de volgende les.

Je kunt ook zonder bouillons sauzen maken, en daar kiezen we een aantal uit. Een beurre blanc plus enkele dochters, Hollandaise saus plus een paar dochters en mayonaise. Ook maken we de tomatensaus en de bechamelsaus, die goed bij groentes past.

Les 2: Sauzen op basis van bouillons

Datum: 29 november

De bouillons die vorige keer gemaakt zijn, hebben we ingevroren en gaan we nu weer gebruiken. De Espagnole saus en ter vergelijking de demi glace. Deze laatste saus wordt veel gebruikt ter vervanging van de bewerkelijke Espagnolesaus. Het is interessant om het verschil te proeven. En dochtersaus is de Bordelaisesaus, die gaan we ook maken!

Je leert de velouté maken van verschillende bouillons.

Les 3: Mediterrane en Aziatische en bijzondere en zoete sauzen

Datum: 16 december

De laatste les maken we sauzen die je misschien wel kent, maar nog nooit gemaakt hebt, zoals chimchurri uit Argentinië, sofrito en pesto uit Italië, romesco uit Catalanië, de Japanse ponzu en de Chinese Hoi Sin.

Je kunt ook sauzen maken van groentes zoals rode kool. Wat hier bijzonder aan is zie je in de kleuren, maar ook de smaken zullen je verbazen.

Als dessert hebben we ook nog een paar zoete sauzen op het programma!