Tomatensaus basis ingekookt

Recept Afdrukken

Ingrediënten

kg

Instructies

 1. Laat de groente gaar bakken op laag vuur in wat olijfolie. Doe de tomatenpuree erbij, laat bakken en blus af met witte wijn, een Chardonnay. Voeg dan de tomaten toe en laat 10 minuten koken in de pan zonder deksel.
 2. Doe het zuurkoolsap en bakpoeder in de saus en roer goed door. Zet de pan in de oven op 80ºC en laat een nacht staan. De saus wordt zwart aan de bovenkant en dit roer je om.
 3. Haal de saus door een passe vite en laat afkoelen. Je kunt de saus invriezen.
Bron:

Tomatensaus basis

Recept Afdrukken

Ingrediënten

kg

Instructies

 1. Laat de groente gaar bakken op laag vuur in wat olijfolie. Voeg dan de tomaten toe en laat 10 minuten koken in de pan zonder deksel. Haal de saus door een passe vite en laat afkoelen. Je kunt de saus invriezen.
Bron:ICI

Peperoncino olie

Recept Afdrukken

Ingrediënten

liter

Instructies

 1. Voeg de peper en olijfolie samen en pluseer kort in de blender. Laat dan rusten voor een maand, daarna kun je het gebruiken. Het is minstens 1 jaar houdbaar. Laat de bovenkant van de pot ademenen om de gassen te laten ontsnappen.
Bron:ICI

Ansjovis knoflookpasta

Recept Afdrukken

Ingrediënten

gram

Instructies

 1. Doe de ansjovis en knoflook in de blender en voeg wat olijfolie toe om het geheel goed te kunnen draaien. Draai tot een mooie pasta. Dit kun je invriezen.
Bron:ICI

Olijfolie met rozemarijn

Recept Afdrukken

Ingrediënten

liter

Instructies

 1. Haal de naalden van de rozemarijn. De takken geven een bittere smaak. Doe de rozemarijn in een pan en voeg net zoveel olie toe tot de rozemarijn geheel bedekt is.
 2. Verhit de olie en 1/3 deel van de rozemarijn tot 120ºC en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zeef dan de olie en voeg dan weer 1/3 deel van de rozemarijn toe. Verhit de olie weer tot 120ºC, laat afkoelen en herhaal dit proces nog een keer.
Bron:ICC

Olijfolie met knoflook

Recept Afdrukken

Ingrediënten

liter

Instructies

 1. Doe de olie en knoflook in een blender en maal niet al te fijn. Laat dan 48 uur staan, onbedekt zodat de dampen kunnen ontsnappen.
Bron:ICC

Dipsaus voor zeebanket

Recept Afdrukken

Ingrediënten

ml

Instructies

 1. Stamp de teentjes knoflook in een vijzel, doe er de pepertjes bij en stamp ze tot kleine stukjes. Voeg de koriander toe en stamp er een glad mengsel van. Roer er de vissaus,suiker, het limoensap en 1 eetlepel water door tot de suiker opgelost is. Het moet zowel zurig, zoutig, als pikant zijn. Serveer in een kommetje bij gegrild of gestoomd zeebanket. Eventueel kun je de saus ook tot 1 cm onder de rand in een gesteriliseerdepot scheppen, er de deksel op draaien en hem maximaal 2 weken in de koelkast bewaren.
Bron:Thailand, het kookboek

Zoete chilidipsaus

Recept Afdrukken

Ingrediënten

ml

Instructies

 1. Roer de azijn, suiker, zout, rode peper en 4 eetlepels water in een pan door elkaar breng aan de kook en laat 2 minuten koken. Draai het vuur laag en laat het mengsel nog 3-5 minuten pruttelen tot het een stroperige consistentie heeft. Zet de pan van het vuur en laat afkoelen Garneer de dipsaus eventueel met wat pinda's en zet hem meteen op tafel. Eventueel kun je de saus ook tot 1 cm onder de rand in een gesteriliseerde pot scheppen, af laten koelen, er de deksel op draaien en hem maximaal 1 week in de koelkast bewaren.
Bron:

Champignoncrème

Recept Afdrukken

Ingrediënten

gram

Instructies

  Champignons
  1. Snijd de champignons in 4 of 6 stukjes. Verhit de olie op halfhoog vuur. Bak hierin onder goed roeren de champignons, met een beetje zout, tot ze hun vocht loslaten. ````voeg het citroensap toe, draai het vuur laag en smoor de paddenstoelen nog enkele minuten, steeds wat roeren, tot ze bijna gaar zijn. Pureer met de blender of staafmixer. Laat afkoelen.
  Saus
  1. Vermeng de enigszins korrelijge champignonpuree met de mascarpone. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Laat enkele uren of een dag staan om op te stijven en de smaken goed in elkaar te laten opgaan.
  2. Meng er eventueel nog wat bieslook door.
  Bron:

  Banketbakkersroom, extra voor de Paris Brest. Het extra is de boter.

  Creme patisserie extra

  Recept Afdrukken

  Ingrediënten

  gram

  Instructies

  1. Breng de melk, het gespleten vanillestokje en het uitgeschrapte merg op middelhoog vuur aan de kook. Zet dan het vuur uit en laat een kwartier trekken.
  2. Doe de eidooiers, maizena en suiker in een kom en klop alles goed tot het mengsel bleek wordt.
  3. Breng de vanillemelk weer aan de kook. Klop een derde van de melk door het eimengsel. Voeg dan de rest van de melk toe en klop alles goed door elkaar. Schenk de saus terug in de pan en verwarm langzaam onder stevig roeren met een spatel. Schraap steeds goed over de bodem om klontvorming te voorkomen. Neem de pan van het vuur wanneer de saus gaat binden. Voeg de boter toe en klop tot alle boter is opgenomen.
  4. Schenk de creme op een stuk plastic folie en wikkel hem er goed in, zodat hij niet uitdroogt. Laat dan afkoelen in de koelkast.
  Bron: