Rillette Baambrugs big

Recept Afdrukken

Ingrediënten

gram

Instructies

    Pekelwater
    1. Doe het zout, suiker en kruiden in het water en breng aan de kook. Als het zout en de suiker zijn opgelost, laat je het afkoelen tot kamertemperatuur.
    Pekelen vlees
    1. Doe het vlees in het water en zet 24 uur gekoeld weg.
    Garen vlees
    1. Haal het vlees uit de pekel en spoel het af.
    2. Zet op met de kippenbouillon en laat zachtjes koken tot het uit elkaar valt. Zeef het vlees uit de bouillon en zet het vlees en de bouillon weg in de koelkast.
    3. Schep het vet van de bouillon en doe in een keukenmachine. Voeg het vlees toe en draai tot een smeerbare massa.
    4. Serveer met geroosterd brood en cornichons, uitjes en kappertjes.
    Bron:

    Krokante varkensbuik met pesto

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    kg

    Instructies

    1. Verwarm de oven voor op 230ºC.
    2. Hak de kruiden en de knoflook grof voor de kruidenmarinade. Doe de kruiden, knoflook samen met de olijfolie in een blender en hak het fijn tot een mooi stevig groen mengsel.
    3. Snij de huid van de varkensbuik diagonaal in met een scherp mes. Draai de varkensbuik een kwartslag en herhaal dit, zodat je een mooi ruitpatroon in de huid krijgt. Snij niet te diep, zodat je het vlees niet raakt.
    4. Leg het vlees met de huidkant naar beneden in een ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Wrijf met je handen de vleeskant in met het kruidenmengsel, zodat deze goed bedekt is.
    5. Draai de varkensbuik om en maak de huid droog met keukenrol. Bestrooi de bovenkant met een beetje zeezout, maar niet te veel.
    6. Plaats de varkensbuik in het midden van de oven en rooster deze ongeveer 50 minuten. De huid begint al een mooie goudbruine kleur te krijgen.
    7. Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 ºC en zet te timer op 60 minuten. Doe een flinke scheut wijn in de ovenschaal, maar zorg ervoor dat de huid droog blijft.
    8. Verlaag de oven temperatuur naar 100ºC en zet de timer op 60 minuten. Haal de varkensbuik uit de oven en wikkel het in aluminiumfolie om te rusten. Zorg ervoor dat de huid niet ingepakt is, zodat deze lekker knapperig blijft.
    9. Snijd het vlees in mooie repen en bestrijk met de pesto. Serveer warm.
    Bron:

    Erwtensoep Merkelbach

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    Instructies

    1. Blancheer de varkenspoten, spek en ribben om het meeste schuim al te kunnen verwijderen. Spoel af en doe in de pan voor de soep.
    2. Was de spliterwten.
    3. Maak een bouquet garni van het groen van de prei, de helft van de wortelen. Steek in iedere ui een kruidnagel. Doe de lavas, laurier en geplette peperkorrels erbij. Doe dit alles in de pan met koud water en laat koken. Roer regelmatig om, want de spliterwten kunnen vast gaan zitten aan de bodem.
    4. Snijd een brunoise van de wortel en knolselderij. Hak de peterselie fijn. Halveer de preien in de lengte en was af onder de kraan. Snijd dan in dunne plakjes.
    5. Haal als de erwten gaar zijn het bouquet de uien en het vlees eruit. Haal het vlees van het bot en snijd fijn. Roer met een garde de erwten fijn, zodat de soep gebonden wordt. Doe de wortel en knolselderij en het vlees in de soep. Als de wortel en knolselderij gaar zijn, de prei erbij doen. Tegen het eind de peterselie erbij doen. Laat nu niet meer koken. Maak nu op smaak met de worcestersaus, zout en eventueel peper.
    6. Bij grote hoeveelheden de soep op een oppervlakte uitspreiden en af laten koelen. De soep is de volgende dag het lekkerst.
    7. Bij het serveren verse warme worst op de borden erbij doen.
    Bron:

    Varkensbuik met salsa verde

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    Instructies

    1. Verwarm de oven voor tot 220 graden. Snijd het vlees in dikke repen van gelijke grootte en wrijf ze in met zout, peper en venkelzaad. Leg ze in een ondiepe braadslee, giet de helft van de olie erover en zet de braadslee 20-25 minuten in de oven tot het zwoerd knapperig gaat worden. Neem het vlees uit de oven en schakel terug naaar 180 graden. Giet de wijn en bouillon rond het vlees en zet het 1-1,25 uur terug in de oven, tot het botergaar is. Pluk de koolbladeren van de stronk, snipper ze grof. Verhit de overgeleven olie in een pan en smoor ui en knoflook 3-4 minuten. Voeg de kool en hete water toe. Breng aan de kook en laat de kool op laag vuur 30-40 minuten stoven. Neem het vlees als het gaar is uit de oven en giet het braadvocht in een steelpan. Laat het tot ruim 1 eetlepel inkoken. Verdeel de stukken vlees op de borden en sprenkel er wat jus over. Schep op elk bord wat kool. Schep de salsa verde erover en dien op.
    Bron:

    Baeckeofe van varken

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    Instructies

    1. Schrap de wortel en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de teentjes knoflook en de sjalotten. Snijd de bleekselderij in stukjes. Doe de groenten in een bak en overgiet met de Riesling.
    2. Spoel het vlees af. Snijd de schouder en de poten in grote stukken en het ribstuk in koteletten. Leg ze in de bak met marinade en laat het geheel 12 uur marineren in de koelkast.
    3. Schil de aardappels en pel de uien. Snijd beide in dikke plakken. Wrijf een gietijzeren pan in met de reuzel en vul hem met de helft van de aardappelen, daarna met de helft van de uien. Schep hierboven het vlees en de groenten uit de marinade. Voeg daarna de resterende aardappeles en uien toe. Bedek het geheel met de marinade.
    4. Sluit de stoofpot hermetisch af met kleefdeeg. Bak het in een oven op 200 ºC en daarna 2 uur op 160 ºC. Serveer het gerecht in de pan en haal het deeg er pas aan tafel af.
    Bron: