Engelse uiensoep
Ingrediënten
- klont boter
- olijfolie
- 8 stuks verse salie bladeren houdt er wel een paar apart voor de garnering
- 6 tenen knoflook gepeld en geplet
- 5 stuks rode uien geschild en in plakken gesneden
- 3 stuks grote witte uien geschild en in plakken gesneden
- 3 stuks sjalotten geschild en in plakken gesneden
- 300 gram prei gewassen en gesneden
- 2 liter bouillon rundvlees-kippen- of groentenbouillon
- 200 gram vers geraspte Cheddar kaas
- 8 plakken oud brood van +/- 2 cm dik
- Worchestershire saus
- Zwarte peper naar smaak
- Zeezout naar smaak
Instructies
- Doe de klont boter, 2 eetlepels olijfolie, de saliebladeren en de teentjes knoflook in een pan met een dikke bodem.
- Roer alles goed door elkaar en voeg de uien, sjalotten en prei toe. Breng op smaak met zeezout en peper.
- Doe het deksel op de pan en laat op een zeer laag vuur het mengsel voor 50 minuten zachtjes smoren. Haal na 30 minuten het deksel van de pan. Zorg ervoor dat de groenten niet teveel verkleuren: de bedoeling is dat de uien na 50 minuten zacht en goudbruin zijn. Roer zo nu en dan om zodat er niets aan de bodem plakt.
- Als de uien en prei mooi zacht zijn, voeg de bouillon toe (welke naar eigen keuze), breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en laat gedurende 10 tot 15 minuten sudderen.
- Toast de sneetjes brood aan beide zijden.
- Proef de uiensoep en breng verder op smaak met zwarte peper en zeezout indien nodig. Als de smaak perfect is, schep de soep in individuele vuurvaste kommen en zet ze op een bakplaat.
- Scheur en leg het geroosterd brood over elke kommetje zodat het past als een deksel, al dan niet een beetje in de soep gedrukt.
- Bestrooi het met wat geraspte Cheddar kaas en besprenkel met een beetje Worcestersaus (Worcestershire).
- Dep de overgebleven saliebladeren in olijfolie, laat afdruipen en leg bovenop elke sneetje brood met Cheddar kaas.
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven of onder de grill tot de Cheddar kaas begint te smelten en wat te borrelen. Zorg ervoor dat de Cheddar kaas niet verbrandt!
- Serveer zodra de kaas begint te borrelen.
Bron: Jamie Oliver Dinners
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!


Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!