Boeuf Bourguignon Julia Child
Ingrediënten
- 1,5 kg Bovenbil
- 200 g Spek
- 2 stuks Ui
- 2 stuks winterwortel
- 6 takje Tijm
- 6 takje Peterselie
- 2 blaadjes Laurierblaadjes
- 2 el tomatenpuree
- 1 l Wijn rood
- 2 el Olijfolie
- 1 l Bouillon, rund of kalf
- 3 teentje Knoflook
- 3 el Bloem
- 3 el Rundvet of olie
- 500 g Champignons
- 20 stuks Zilver uitjes
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes van 5 cm lang en 0,75 cm dik. Doe ze in een schaal, bestrooi ze met zout en peper en bedek ze met de grote, in plakjes gesneden uien, wortel, kruiden, olijfolie en rode wijn. Laat 3 a 6 uur marineren.Bij mals vlees hoef je niet te marineren, maar kun je meteen beginnen met braden.
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Doe een flinke eetlepel rundvet of olie in een stoofpan met dikke bodem en een inhoud van ruim 4 liter. Bak daarin op laag vuur het in luciferlange reepjes van 3/4 cm breed gesneden varkensvlees of spek. Voeg de hele, geschilde kleine uitjes toe en laat ze bruin worden, keer ze vaak en houd het vuur laag. Haal het spek eruit als het vet transparant wordt.
- Leg nu de uitgelekte en drooggedepte stukken vlees in het vet en bak ze snel aan allle kanten bruin, zo nodig in meerdere keren. Bak in het vet van het vlees de uien en wortelen.Doe wanneer de groentes gebakken zijn het vlees terug in de pan.
- Verlaag de oventemperatuur naar 160℃.
- Bestrooi met de bloem en schud de pan zodat het vet de bloem absorbeert. Laat een minuut of 4 bakken om de bloem te garen. Giet de gezeefde marinade of de wijn erover. Laat deze een half minuutje borrelen en voeg de bouillon toe. Doe er de knoflook en een samengebonden bouquet van tijm, peterselie en laurier bij. Leg een goed sluitend deksel op de pan en laat het gerecht zo’n 2 uur in de oven nauwelijks merkbaar sudderen.
- Doe er nu het spek, de uitjes en de hele champignons bij. De paddestoelen zijn een minuutje in boter gebakken om ze wat vocht te laten kwijtraken. Stoof ze een half uurtje mee. Verwijder voor het opdienen het bouquet en de knoflook. Bij een formeel diner kunt u een uitgebeend stuk rundvlees in zijn geheel stoven en met net zo’n saus en garnituur opdienen. Het gerecht heet dan piece de boeuf a la Bourguignonne.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!


Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!