Asperges met citroenbasilmayo en krieltjes

Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg Krielaardappelen
  • 2 el Boter
  • 2 el Olijfolie
  • 1 snufje Zeezout
  • 1 snufje Peper
  • 0,5 l Mayonaise

mayo

  • 5 blaadjes Citroenbasilicum
  • 1 el Rijstazijn
  • 1 el Mosterd grove
  • 1,5 kg Asperge

Instructies
 

  • Was en schrob eerst de krieltjes een paar minuten, giet ze af en bak ze als ze droog zijn in het mengsel van olie en boter tot ze goudbruin zijn. Meebakken van een fijngesneden teentje knoflook geeft een wat bittere, notige smaak aan de krieltjes. Voeg op het laatst pas peper en zout toe. Makkelijk op te warmen voor het serveren. Maak mayonaise volgens het basisrecept en voeg een handvol blaadjes citroenbasilicum toe en extra citroensap naar smaak. Maak de mayonaise niet te dik. Zorg ervoor dat hij zacht en lobbig blijft, als een saus. Snijd het onderstuk van de asperge en schil ze met een dunschiller. Bind ze samen in een aspergekoker. Zorg ervoor dat de kopjes boven water blijven. Kook 15 tot 20 minuten in zout water waaraan een eetlepel suiker is toegevoegd, tot ze gaar zijn. Voeg de schillen aan het kookwater toe voor meer smaak. Pas op dat e niet te slap worden. Giet ze voorzichtig af, leg op een schaal en serveer onmiddellijk. Tips voor het schillen: Witte asperge Het schillen van asperges dient uiterst secuur te gebeuren, omdat eventueel achtergebleven schilletjes de culinaire geneugten danig kunnen verstoren. Het is raadzaam om de asperge een half uur voor het schillen in koud water te leggen, zodat de stengels zich vol kunnen zuigen en vlotter en beter geschild kunnen worden. Voor het schillen worden speciale schilmesjes gebruikt. Het schillen kan het beste gebeuren vanaf 2 cm van de kop naar het uiteinde. Het bovenste gedeelte een maal, het midden twee maal en het uiteinde drie maal schillen. Het eventueel wat ingedroogde uiteinde dun wegsnijden. De geschilde asperge direct in een bak met koud water leggen. Groene asperge: Van de groene asperge behoeven alleen de dikkere sorteringen AA, A en B geschild te worden. De onderkant eerst 15 minuten rechtop in koud water zetten en vervolgens alleen het violet gedeelte aan de onderkant (6 cm) schillen. De schillen kunnen overigens uitstekend meegekookt worden. Het kooknat kan in aspergesoep worden gebruikt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept