Volkoren zuurdesembrood

Gang Brood
Keuken Hollands
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

  • 200 gram gebroken tarwekorrel of speltkorrels
  • 140 g water
  • 400 g volkorenmeel
  • 12 g zout
  • 160 g zuurdesem
  • tarwekiemen, zemelen

Instructies
 

  • Meng de tarwekorrels met ruim water en laat weken.
  • Voeg de overige, behalve het zout, ingrediënten bij elkaar, en meng goed. Doe dan pas het zout erbij. Doe meer water erbij als het deeg te stijf is, het moet een beetje slap en wat plakkerig zijn.
  • Laat dan 10 minuten staan met een doek over de kom. Kneed het daarna even en laat weer 10 minuten staan. Herhaal deze stappen nog 2 keer, op het laatst doe je de tarwekorrels erbij en kneed je 5 minuten door. Laat dan 1 uur rijzen.
  • Strooi wat tarwebloem en zemelen op het werkblad en rol het deeg hierop uit tot een rol. leg het dan in een rijsmandje. Laat het deeg dan 3-6 uur rijzen.
  • Verwarm tegen het eind van de rijstijd de oven voor op 240ºC. Zet een lege braadslee op de bodem van de oven, hier giet je als hij heet is een glas water in. Als het deeg het dubbele volume heeft keer je het mandje om op een bakplaat met bakpapier. Snijd in met een scherp mesje en zet in de oven. Gooi meteen het glas water in de braadslee. Pas op, er komt hete stoom vanaf, dus doe de ovendeur snel weer dicht en trek je arm snel terug. Verlaag de temperatuur naar 220ºC en bak het brood in 30 minuten mooi bruin en gaar. Laat op een rooster afkoelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept