Bestel bij de visboer een hele zalm. Je hebt ze al vanaf 3 kg. Als je zegt met hoeveel personen je bent, weet hij wel hoe groot je vis moet zijn. 3 Kg is voor ongeveer 10 personen. Ook handig, stem de grootte af op de maat van je BBQ. Laat hem schoonmaken: ingewanden eruit, ontschubben, vinnen eraf en als je niet tegen de ogen kunt, ook de kop eraf.
Zalm op de BBQ
Ingrediënten
- 1 stuks Zalm
- 1 stuks Citroen
- 0,25 bosje Dille
- 150 g Mayonaise
- 50 g Crème fraiche
- 0,25 bosje Dille
Instructies
- Bereid de BBQ voor op ruim anderhalf uur verwarmen op 160ºC. Voor een Weber is dat een starter vol met briketten.
- Leg in het midden van de BBQ een lekbak van aluminium en stort de briketten ernaast, zodat de vis alleen indirect wordt verwarmd. Snijd de vis op beide zijkanten in en doe in de snedes een halve schijf citroen en een takje dille. Bestrijk hem dan met olie en leg hem op het rooster van de BBQ. Zorg ervoor dat de temperatuur op 160ºC blijft. Liever iets lager in temp en langer braden dan te hoog en snel klaar, anders gaart de buitenkant van de vis te snel en wordt hij droog.
- Maak ondertussen een saus van mayonaise, crème fraiche en dille. Je kunt ook zure room in plaats van crème fraiche gebruiken. De mayo kun je desgewenst zelf maken, dat is zachter van smaak dan de kant en klare en we zijn tenslotte aan het koken zonder conserveringsmiddelen en andere toevoegingen.
- Zet naast de BBQ een bakje met olie en een kwastje om de vis elk kwartier in te smeren.
- Je ziet langzamerhand een witte substantie uit de vis komen, dat is een teken dat hij gaar aan het worden is. Het witte zijn de eiwitten die stollen.
- Na een uur tot anderhalf is de vis mooi gaar en kun je hem van het rooster op een schaal laten glijden.
- Het vel kan er zo afgetrokken worden en je kunt met een spatel of lepel het vlees van de graat scheppen en meteen serveren.
Notities
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!