Lichte zoete en milde sambal

Sambal bajak

Keuken Bali
Porties 1 potje

Ingrediënten
  

  • 7 stuks lombok
  • 3 teentjes Knoflook
  • 6 stuks Sjalot
  • 6 cm Laos
  • 13 stuks kemirnoten
  • 1 tl trassi verkruimeld
  • 50 ml Tamarinde
  • 3 el rijstolie
  • 100 ml Kokosmelk
  • 1,5 el palmsuiker
  • 0,5 el Zeezout grof
  • 2 stengels sereh
  • 100 ml water heet

Instructies
 

  • Halveer de lomboks en verwijder de zaden en zaadlijsten.Snijd ze klein. Schil en snipper de sjalotjes en knoflook. Schil en rasp de laos. Hak de kemirnoten klein en pof ze goudbruin in een droge koekenpan. Stort daarna direct op een koud bord.
  • Meng alle ingrediënten behalve de tamarinde, kokosmelk, olie en sereh en wrijf tot een gladde boemboe.
  • Kneus en knoop de sereh. Verhit de olie in een pan en laat hierin de sereh 3 minuten trekken. Voeg de boemboe en de overige ingredienten toe. Laat het geheel langzaam heet worden terwijl je er 100ml water doorheen roert. Sudder ongeveer 30 minuten tot het water verdampt is en de sambal goudbruin kleurt. Verwijder de sereh en voeg de kokosmelk toe. Laat het nog een s 15 minuten sudderen op laag vuur tot de sambal dik en smeuïg is.
  • Laat de sambal goed afkoelen tot gebruik.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept