ITALIAANSE KOOKCURSUS: ITALIAANSE STREEKGERECHTEN
Een Italiaanse kookcursus in een intieme setting
Smaakt dit naar meer? Scroll naar beneden voor de details.
Informatie
Deze Italiaanse kookcursus bestaat uit zes lesavonden. De lessen zijn ook los te boeken. Scroll naar beneden voor lesdetails.
Schrijf je in en verzeker jezelf van een plekje. Maximaal 6 deelnemers.
Tijdstip
Alle lessen vinden plaats tussen 18.30 uur en 22.30 uur.
Kosten
Zes avonden: €540
Enkele lesavond: €95
Alle lessen zijn inclusief drankjes en koffie.
Lokatie
Deze cursus wordt in de Burgemeester Reigerstraat 13 in Utrecht gegeven.
Inschrijven
Individueel of per groep.
Wil je iemand verrassen met een cursus of workshop bij Cook Your Life? Reserveer dan een voucher via het contactformulier.
LES 1: Piemonte, Lombardije, Trentino en Friuli
Datum: februari 2024
In elke Italiaanse streekkeuken wordt veel gewerkt met een basissaus alsook met geïnfuseerde olijfolie. Dat is olijfolie waaraan een extra smaak is toegevoegd, bijvoorbeeld knoflook of basilicum. Tijdens deze eerste les maken we sauzen en oliën die we gedurende de hele cursus blijven gebruiken. Ze staan bol van de mooie smaken en zijn ideaal voor de vele gerechten die we tijdens de cursus maken.
Het noorden van Italië heeft een rijke economie. Om die reden wordt in deze regio meer vlees gebruikt dan in het zuiden. In deze noordelijke streek eet je risotto en drink je mooie wijnen als Barbero of de lichtere Barbaresco. De truffel, maar ook de ruime keuze in kazen zijn een genot in Noord Italië en daardoor populaire ingrediënten voor vele gerechten.
LES 2: Ligurië, Emilia Romana
Datum: maart 2024
Ligurië ligt tussen de zee en steile bergen. De heuvels zijn bedekt met wilde kruiden zoals tijm, salie, rozemarijn, oregano, marjolein en basilicum. Dit proef en ruik je in de gerechten uit deze streek. Ook komt pesto uit deze regio. De keuken van Emilia Romagna biedt zo ongeveer alles waarvan je hart een sprongetje maakt: Prosciutto di Parma, mortadella, pancetta, balsamico azijn en natuurlijk de Parmigiano Reggiano. In deze regio is eten de kurk waarop de economie drijft.
We maken deze avond een aantal verse pasta’s en ragù alla Bolognese; het visitekaartje van de stad Bologna.
LES 3: Toscane, Umbrië en Le Marche
Datum: april 2024
De regio’s Toscane, Umbrië en Le Marche zijn het paradijs op aarde, en staan bekend vanwege hun glooiende landschap met cipressen en wijnranken. De oorsprong van deze keukens is de eenvoudige en hoogstaande boerenkeuken waar veelal bonen worden gebruikt, maar ook artisjokken, asperges en porcini. De verfijning stamt uit de Renaissance, toen in Florence de basis werd gelegd voor de moderne keuken met antipasti, primi, secondi, vaak nog contorni en tot slot de dolci.
Het menu omvat ribollita, een beroemde Toscaanse broodsoep, gerechten met truffel uit Umbrië en veel verse groenten.
LES 4: Lazio, Abruzzo, Molise en Campania
Datum: mei 2024
Deze regio omvat de steden Rome en Napels. Hier schijnt de meeste pasta gegeten te worden van heel Italië. Je vindt er alles wat Italië te bieden heeft, al komen er ook regionale producten vandaan zoals pecorino Romana. De regio Campania is de bakermat van de mozzarella. Voor Napels is dat natuurlijk de pizza. Abruzzo staat bekend om de gepeperde gerechten, iets waar de meeste Italianen niet zo van houden. De kleine regione Molise is rijk aan producten die het binnenland van Italië karakteriseren. Denk aan peperoni, paprika’s, zoete vijgen, grote broccoli en meloenen.
We maken deze avond een aantal gerechten uit deze regio als ook de bijzondere ricotta salata, een in zout gelegde ricotta die goed te raspen is.
LES 5: Calabrië, Puglia en Basilicata
Datum: juni 2024
In het arme zuiden zijn de Italianen aangewezen op wat de natuur aanbiedt. Misschien is dat wel de grootste rijkdom van deze regio aangezien het voedsel hier constanter en gevarieerder is dan in het rijke noorden.
Ondanks dat deze regio arm is, kunnen ze zich op culinair gebied zeker meten met de andere regio’s van Italië. Melanzane alla parmigiana is typisch voor deze streek. Vanwege de zachte winters, de warme zomers en de vruchtbare grond, groeien tomaten, aubergines, courgettes en peulvruchten in overvloed in deze streek.
Italianen uit deze streek koken met alles wat de zee te bieden heeft dat vaak wordt verwerkt in gerechten met pasta. Overigens maakt het rijke noorden haar pasta met ei, terwijl het zuiden het met water maakt. Dat geeft hardere pasta’s, maar die smaken net zo lekker wanneer ze worden gegeten met bijvoorbeeld sugo ai frutti del mare.
LES 6: Sicilië en de andere eilanden
Datum: juli 2024
Denk je aan Sicilië, dan denk je aan pasta en tomaten. Niet zo gek want hier groeien de tomaten met de rijkste smaak vanwege het ideale klimaat op het eiland. Het voorgerecht caponata maakt deel uit van de geschiedenis van Sicilië en is al bekend sinds de 9de eeuw. Over het geliefde gerecht ontstaan vaak heftige discussies, want iedereen heeft een ‘mama’ die weet hoe je het moet maken.
Natuurlijk staat caponata op het menu maar we bereiden ook een aantal gerechten met vis. De bijbehorende wijn is afkomstig uit het gebeid rondom de Etna en completeert mooi bij de gerechten. We eindigen deze culinaire reis door Italië met cannoli, een Siciliaanse specialiteit met Arabische invloeden door de aanwezigheid van amandelen en suiker.