Thiebauds witte taart

Course Pastry
Servings 1 taart rond 20 cm, hoog 7,5 cm

Ingredients
  

Botercake

  • 100 g Eidooier
  • 180 g Melk volle melk
  • 1,75 tl Vanille extract
  • 210 g Bloem
  • 2 el Maizena
  • 250 g Suiker
  • 1 el Bakpoeder
  • 0,5 tl Zout
  • 140 g Boter kamertemperatuur

Gemarineerde aardbeien

  • 900 g Aardbeien
  • 100 g Suiker
  • 60 ml Citroensap

Vanille botercrème

  • 265 g Suiker
  • 80 ml water
  • 210 g Eiwit
  • 0,5 tl wijnsteenpoeder
  • 450 g Boter
  • 2 el Vanille extract

Suikersiroop

  • 120 ml water
  • 100 g Suiker suiker met vanillesmaak van gebruikte vanillestokjes

Instructions
 

Botercake

  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de zijkanten van de taartvorm (20 cm x 7,5 cm) in, bestrooi met bloem en bedek de bodem met bakpapier.
  • Klop de eierdooiers los met 2/3 van de melk en het vanille extract.
  • Zeef de bloem en bakpoeder in de kom van de keukenmachine met platte menghaak en voeg hier de suiker en het zout aan toe. Laat even draaien om de droge stoffen te mengen. Voeg de resterende melk toe en meng tot het mengsel smeuïg is. Voeg de boter toe en klop op 1,5 minuut op matige snelheid tot het mengsel glad en luchtig is. Schraap de binnenkant van de kom schoon met een spatel en voeg dan het eiermengsel toe in 3 porties. Meng steeds 20 seconden op matige snelheid. Schraap na elke toevoeging de binnenkant van de kom schoon.
  • Schep het beslag in de bakvorm en strijk het oppervlak glad met een paletmes. Bak 55 tot 60 minuten tot de cake stevig aanvoelt. Draai de cake tijdens het bakken een halve slag. Als de cake geen geluid meer maakt, is hij klaar.
  • Laat 30 minuten afkoelen op een rooster. Snijd los met een paletmes. Keer de cake om boven het rooster en los van de bakvorm. Na 20 minuten omdraaien en laat volledig verder afkoelen. Wikkel dan strak in folie en zet minstens 3 uur in de koelkast alvorens verder te monteren.

Gemarineerde aardbeien

  • Was en droog de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd ze door de helft, de grote in vieren. Doe de aardbeien, citroensap en suiker in een kom en meng alles met de handen tot de vruchten gelijkmatig bedekt zijn met suiker. Dek de kom af met plasticfolie en laat staan tot de aardbeien zacht zijn en ongeveer 240 ml siroop hebben afgegeven.

Vanille botercrème

  • Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook op matig vuur. Als de suiker volledig is opgelost en het water begint te borrelen, klop de je eiwitten samen met het wijnsteenpoeder in de machine op tot zachte pieken.
  • Wanneer de suikersiroop 120ºC is, druppel je dit bij de geklopte eiwitten en laat de machine op matige snelheid draaien. Laat de machine draaien tot het mengsel is afgekoeld.
  • Voeg vervolgens een voor een stukje boter toe aan de draaiende massa. Pas als het laatste stuk boter is toegevoegd, zal het mengsel gaan lijken op botercrème. Voeg de vanille toe en klop door tot de textuur lijkt op die van mayonaise.

Monteren van de taart

  • Plaats voor het monteren van de taart de afgekoelde cake op een vlakke en stabiele ondergrond. Snijd met een lang gekarteld mes een laagje van de bovenkant, zodat hij perfect waterpas is. Snijd dan de cake met het mes in twee gelijke lagen en snijd elke laag dan weer in 2-en, zodat je met 4 lagen eindigt. Zet de onderste laag op een rond karton of serveerschaal. Zorg ervoor dat het geheel kan draaien. Besmeer de cake met de suikersiroop.
  • Verwarm de botercrème 5 sec. in de magnetron op vol vermogen en klop dan in de keukenmachine tot de mayonaise consistentie bereikt is. Weeg 75 g af en verdeel deze met een paletmes gelijkmatig over de onderste cakelaag. Zorg ervoor dat de crème niet over de rand komt. Maak een opstaand randje van 1/2 cm aan de buitenkant van de cake.
  • Verdeel 70 g van de aardbeien over de botercrème. Leg hier een volgende cakelaag op en bestrijk met suikersiroop. Doe weer aardbeien op de crème en herhaal dit voor de derde laag. Breng tenslotte de derde cakelaag aan.
  • Warm indien nodig de botercrème weer op. Weeg 150 g af en breng met een paletmes een dun laagje aan de buitenkant van de cake aan bij wijze van kruimelcoating. Dit dient ervoor om te voorkomen dat kruimels het uiteindelijke glazuur ontsieren. Zet de cake 10-15 minuten in de koelkast om op te stijven.
  • Weeg 75 g botercrème af voor de bovenkant van de taart. Breng met een paletmes een dikkel laag aan op de zijkanten van de afgekoelde taart. Het is belangrijk dat de botercrème gelijkmatig verdeeld is. Het uiterlijk doet er nog niet zo toe. Houd het paletmes vertikaal tegen de rand van de taart en draai de taart in het rond, zodat de crème zich gelijkmatig verspreidt. Zodra de zijkanten perfect glad en recht zijn, maak je textuur in de crème.
  • Nadat de zijkant klaar is, zie je een randje crème boven de taart uitsteken. Strijk dit met het paletmes naar binnen toe. Verwarm indien nodig de rest van de botercrème en verdeel deze over het midden van de taart. Begin in het midden en werk naar de buitenkant toe. Hierna de taart meteen opdienen.

Suikersiroop

  • Doe de suiker en het water in een steelpan en laat langzaam aan koken tot alle suiker is opgelost. Zet dan weg om af te laten koelen.
Tried this recipe?Let us know how it was!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Rating recept