Verwijder de buitenste blaadjes van de artisjok en snijd dan voorzichtig de blaadjes onderaan bij, totdat je ziet dat de bloem geel/lichtgroen wordt. Laat de steel zitten en snijd alleen het uiteinde af en schil de in de lengterichting tot je lichtgroen ziet.
Snij d ook de bovenkant af tot geel/lichtgroen. Smeer ze in met citroensap en leg ze in ruim water met citroensap.
Breng een pan water aan de kook, leg de artisjokken daarin en wacht tot het water weer kookt. Laat 1 minuut doorkoken en giet ze dan af.
Verhit in een grote pan met dikke bodem met de olijfolie, knoflook, sjalotten, tijm, rozemarijn,munt en laurier. Bak even aan.
Voeg de artisjokken toe en breng op smaak met zout en peper. Giet er 1 dl witte wijn bij, eventueel ook wat kippenbouillon, en laat afgedekt 5 minuten koken op middelhoog vuur. Controleer met de punt van een mes of de artisjokken gaar zijn.
Leg ze op een schaal. Je kunt ze koud en warm eten. Bestrooi met fijngehakte peterselie en wat olijfolie.