Het deeg maken gaat het best in de keukenmachine vanweg het plakkerige.
Spoel de vulling met lauw water af en week 15 minuten in lauw water.
Meng meel, bloem, kruiden, water, azijn, zout en gist 5 minuten op lage snelheid in de keukenmachine met de vlinder. Laat gist niet in directe aanraking komen met azijn of zout.Kneed circa 3 minuten op hogere snelheid. Laat 5 minuten rusten met de uitgelekte vulling erop.
Draai heel voorzichtig in 1 minuut de vulling erdoor.
Laat 15 minuten rijzen.
Verdeel met natte handen over 2 ingevette cakeblikken. Laat 40 minuten rijzen met een natte doek erover.
Los voorzichtig op een bakplaat met siliconen mat of bakpapier. Strijk met natte handen glad.
Stoom iets voor en bak circa 35 minuten op 180 °C.
Laat goed afkoelen en pak goed in. Laat minstens 1 nacht rusten, snijd in heel dunne plakjes met ongekarteld mes.
Het kletzenbrood is op kamertemperatuur 2 weken te bewaren. Het is ook goed in te vriezen.