Hartige taartdeeg, recept voor een mooi droog, knapperig taartgebak.
Taart vorm invetten met boter en in de koelkast zetten.
Meel zeven, zout erbij en de boter er met een deegschraper door mengen, dan wordt het deeg niet te warm door je handen.
Dan het deeg op een marmeren plaat storten en water erbij gieten. De hoeveelheid is afhankelijk van de structur van het deeg.
Met de handpalmen de boter goed door het meel mengen. Van je af wrijven. Hiervoor is de marmeren plaat nodig, want die is goed koud.
Doorgaan en met water vermengen tot een mooi deeg is ontstaan. niet te ver gaan, want dan wordt het deeg te elastisch, dat is
ook weer niet goed, want dan trekt het terug in de vorm.
In folie verpakken en in de koeling wegzetten, liefst een paar uur van te voren.
Oven voorverwarmen op 160 graden C.
Uit de koelkast deeg even kneden om soepel te maken en met de handpalmen een platte schijf maken.
Met wat bloem het deeg en werkblad bestuiven en dan met de deegroller onder regelmatig draaien van het deeg een lap uitrollen
die ruim in de vorm past.
Het deeg in de vorm leggen en de randen mooi in de ribbels drukken. De bovenkant eraf halen, mat de vingers, met een
mes mag ook. Bij de bovenkant van de randen het deeg iets omhoog drukken.
Weer in de koelkast zetten. Daarna weer het deeg mooi in de ribbels drukken.
Met een vork gaatjes in de bodem prikken.
De bodem bedekken met hittebestendig plasticfolie. Dit is mooi soepel. Hierin de blinde vulling storten en de bodem ongeveer
20 minuten bakken, tot de rand bruin begint te kleuren.
Dan de vulling eruit tillen en nog een minuut of 5 doorbakken om te drogen.