Ga terug
–+ servings
Cook Your Life

Ossenstaartsoep

Gang Soepen
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1,5 l Kalfsfond
  • 500 g Ossenstaart
  • 1 stuks Ui
  • 3 stuks Wortelen
  • 1 takje Rozemarijn
  • 1 stuks Prei
  • 1 stuks Bleekselderij
  • 1 tl Worcestersaus
  • 2 takje Peterselie
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Peper
  • 0,5 dl Madeira

Instructies
 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Leg, in een ovenschaal de stukjes ossenstaart en daar omheen 2 gesnipperde wortels, de gehalveerde ui (schillen eraan laten), groen van de prei en de rozemarijn.
  • Bestrooi het geheel met zout en peper.
  • Dek het af met aluminiumfolie en zet een half uur in de oven.
  • Verwijder dan de folie en zet het nog een kwartier in de oven.
  • Vlees en ui moeten flink bruin worden.
  • Maak, van de kalfsfond, 1 1/2 liter bouillon en maak die heet.
  • Voeg het vlees en de groentes uit de oven eraan toe en laat het geheel 3 tot 4 uur trekken (de soep mag niet koken) op een kleine gaspit met sudderplaatje.

Bereidingswijze

  • Zeef de bouillon, laat volledig afkoelen en ontvet hem.
  • Bewaar het vlees.
  • Schenk de bouillon voorzichtig in een kleinere pan, zodat het bezinksel achterblijft of schenk het door een zeef met kaasdoek.
  • Snijd prei, wortel en bleekselderij in hele kleine schijfjes en blokjes en bak die 5 minuten in hete boter.
  • Voeg 1 deciliter van de bouillon toe en laat het inkoken.
  • Pluk de mooiste stukjes vlees van het bot.
  • Verhit de rest van de bouillon, breng op smaak met zout, peper en een paar druppels worcestersauce.
  • Schenk de bouillon in warme soepkoppen.
  • Voeg aan elke kop wat vlees, groentemix en peterselie toe en, aan tafel, 1 eetlepel Madeira of medium sherry.

Serveertips

  • Serveer met dunne, in driehoekjes gesneden, geroosterde witte boterhammetjes.Schenk de Madeira of sherry in kleine borrelglaasjes en serveer die bij de soep.