Ga terug
+ servings
Cook Your Life

Croissants Udo

Porties 15

Ingrediënten
  

  • 150 g Bloem
  • 10 g Gist
  • 0,9 dl Water lauw
  • 0,9 dl Melk lauw
  • 2 snufje Zout
  • 45 g Suiker
  • 150 g Boter koud
  • 150 g Zelfrijzend bakmeel

Instructies
 

  • Los in een kommetje de gist op in het mengsel van melk en water. Meng in een grote kom bloem en suiker. Voeg gist/melk/water toe en kneed 1 minuut. Voeg dan het zout toe en kneed tot een glad en soepel deeg ontstaat. Laat het deeg op een lauw warme plaats ( = warmer dan 25°C ) rijzen gedurende ca. 2 uur; laat het dan echter voor gebruik weer afkoelen in de koelkast. Het deeg moet koud zijn omdat anders de boter smelt. Gebruik’s- winters enkele grammen meer gist dan ‘s-zomers.
  • Rol na het rijzen het deeg uit tot een rechthoek van 2 bij 4 dm. Snij plakjes van de boter en leg die op een helft van de lap deeg. Vouw de andere helft eroverheen. Rol dit met de deegrol uit tot een lengte van 5 dm. Maak nu enkele “toers” zoals we dat kennen van bladerdeeg: Vouw het deeg eerst in vier lagen (uiteinden omvouwen tot de helft en dan het geheel nog een keer dubbel); . Draai het een kwartslag, rol het weer uit en vouw het in drie lagen. Laat het deeg ½ uur rusten in de koelkast, gewikkeld in aluminiumfolie. Rol het deeg dan uit tot een rechthoek met een dikte van 3-4 mm. Doe dit in totaal 6 keer. Snij deze lap in de lengte in 2 stroken. Snij van iedere strook driehoeken. Rol deze driehoeken op vanaf het brede gedeelte. Trek hierbij het deeg een beetje uit elkaar. Leg de croissants op een bakplaat bedekt met anti-aanbakfolie. Zorg ervoor dat de punt van de croissant de pakplaat raakt en niet onder de croissant ligt. Zet de aldus opgerolde croissants op kamertemperatuur weg (niet te warm anders smelt de boter). Wacht tot de croissants 2 maal zo groot zijn geworden. Bestrijk ze m.b.v. een kwastje met een losgeklopt ei dat is gemengd met een theelepeltje poedersuiker en een eetlepel water en bak ze in een voorverwarmde oven van 190°C in ca. 15min. Gaar.