Maal de pistachenoten fijn in de keukenmachine. Niet te fijn, ze moeten poederachtig blijven en geen olie afscheiden.
Doe ze samen met de bloem, amandelen en het zout en meng.
Doe de boter, suiker en citroenrasp in de kom van een mixer en klop op halve snelheid tot het mengsel bleek is. Het moet niet heel luchtig zijn.
Verlaag de snelheid en voeg dan langzaam de losgeklopte eieren toe.
Voeg vervolgens het noten/bloemmengsel toe.
Doe de franchipane in een spuitzak.
Vul de tartelettesvormpjes voor 2/3 met de frachipane. Leg een kwart of halve vijg (dit hangt af van de grootte) op de franchipane en druk ze licht aan.
Bak de tartelettes ongeveer 20 minuten tot ze mooi bruin zijn. Haal ze vrij snel nadat ze uit de oven komen uit de vormpjes, anders blijven ze erin plakken.
Serveer met wat gemalen pistachenoten en eventueel met creme fraiche.