Ga terug
–+ servings
Cook Your Life

Gebakken zalm met spinazie

Porties 4 Personen

Ingrediënten
  

  • koolzaadolie of zonnebloemolie
  • 4 zalmfilet ongeveer 175 gram per stuk
  • 1 Citroen
  • 700 Gram Spinazie gespoeld en gedroogd
  • Zout
  • 50 Gram Sjalotje Gehakt
  • Zoetzure groenten
  • Maldon zeezout

Instructies
 

  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Giet er voldoende olie in door op de bodem van de pan een dun laagje te gieten. Wanneer de olie glinstert, leg dan de zalm in de pan met de velkant naar beneden, met de korte rand van de zalm het dichtst bij je naar beneden eerst (om te voorkomen dat je bespat wordt door de hete olie). Wanneer de randen van de zalm beginnen te bruinen, het vuur te verminderen tot medium en bakken totdat de zalm ondoorzichtig is geworden, ongeveer 3 tot 4 minuten. Gebruik een lepel om de zalm continu te arroseren met de hete olie, ongeveer 2 minuten.
  • Draai de zalm om met de lepel en bak even kort verder, ongeveer 30 seconden.
  • Zet het vuur uit en breng de zalm naar een met keukenpapier bedekt bord om uit te lekken. Giet de olie uit de pan.
  • Gebruik een rasp om de citroenschil zestes over de spinazie bladeren te strooien en meng voorzichtig met de spinazie. Zet de pan op hoog vuur. Voeg 1/3 van de spinazie toe, breng op smaak met een snufje zout en 1/3 van de gehakte sjalot; doe er vervolgens nog eens 1/3 van de spinazie, 1/3 van de gehakte sjalot bij en nog een snufje zout.
  • Werk af met een laatste laag spinazie, gehakte sjalot en zout en roer 30 seconden met een lepel. Zet het vuur naar medium en blijven roeren net totdat de spinazie is geslonken, niet te gaar. Leg de spinazie op een met een papier bekleed bord.
  • Verdeel de spinazie over 4 borden en top met een zalmfilet, de huid naar boven. Schep de ingelegde zoetzure groenten rond de vis en eindig met een snufje citroensap over de vinaigrette en een snufje Maldon zeezout over de zalm.