GROENTE; DE RIJKDOM VAN MOEDER AARDE

Als je in de winter het groenteaanbod bekijkt, dan lijkt die ogenschijnlijk hetzelfde als in de zomer. Maar, schijn bedriegt. Per seizoen is het aanbod wisselend, en dat maakt koken met groente bijzonder veelzijdig.

Deze cursus is ontwikkeld voor degenen die al een culinaire basis hebben, zoals beschreven in de cursus koken met groente.

Met deze vervolgcursus, wil ik je opnieuw verassen met de veelzijdigheid die groentes te bieden hebben. Per les stellen we een groente centraal en behandelen we verschillende kooktechnieken en smaakcombinaties. We beginnen de cursus met wintergroentes, zoals knollen en kolen. Richting het voorjaar toont de aarde haar uitbundigheid steeds heviger en genieten we van bladgroenten, boontjes, courgettes, aubergines en tomaten.

Informatie

Deze cursus bestaat uit zes lesavonden. De lessen zijn ook los te boeken. Scroll naar beneden voor lesdetails.

Schrijf je in en verzeker jezelf van een plekje.

Tijdstip

De les vindt plaats tussen ± 18.00 uur en 22.30 uur.

Kosten

Zes lessen: €480
Enkele les: €95
Alle lessen zijn inclusief drankjes en koffie.

Inschrijven

Individueel of per groep. Schrijf je in via het contactformulier of bel.

LES 1

Datum: 21 januari 2019

Deze eerste les staat in het teken van de biet. Deze veelzijdige groente is er in vele soorten, zoals de rode, de gele, de witte, chioggia en minibietjes.

Bieten zijn een zeer gezonde, fris zoetige knolgroente met een typerende aardse smaak. Deze knol leent zich bijzonder goed voor de meest uiteenlopende gerechten. Zo kun je ze koken, in de oven bereiden, stampen, ze in salades verwerken en er soep van maken zoals de Russen doen met hun borsjt.

In de les combineren we verschillende smaken en technieken en, na al het werk, genieten we samen van onze kookkunsten.

LES 2

Datum: 18 februari 2019

Tijdens deze les maken we gerechten met wortels en pastinaken.
Pastinaak wordt vaak tot de vergeten groenten gerekend, al ligt het tegenwoordig in bijna elke supermarkt. Ondanks dat, is het voor veel mensen een uitdaging om ermee te koken. Bekendere wortelsoorten zijn de grote winterpeen of de kleinere en wat zoetere bospeen en waspeen. Bovendien bestaan er ook allerlei kleuren wortels, zoals de gele, de rode, de paarse en zelfs de zwarte wortel of oerwortel.

Ook deze avond mixen we smaken en kooktechnieken en genieten we samen van de gerechten.

LES 3

Datum: 11 maart 2019

Kolen en knollen zijn echte wintergroenten. Zoals bijvoorbeeld knolselderij en koolrabi, waarmee we deze avond gaan invullen. Sta versteld van de smaken die deze groentes opleveren, bijvoorbeeld wanneer we de knolselderij bewerken tot ‘bouillonblokjes’ voor een sterke en heldere groentebouillon.

LES 4

Datum: 1 april 2019

In les 4 staan boontjes en bonen op het menu. We kennen allerlei soorten peulvruchten zoals doperwten, kikkererwten of tuinbonen en ook eten we allemaal wel eens een snijboon of de chique haricot verts. In feite zijn deze Franse boontjes vroeg geoogste sperziebonen en daardoor subtieler van smaak. Ook zijn ze qua textuur zachter, minder knapperig en ‘piepen’ ze niet als je erop kauwt.

Tijdens de les maken we diverse gerechten. Doordat we de taken verdelen kunnen we genieten van een keur aan gerechten met deze verassende groentes.

LES 5

Datum: 7 mei 2019

Het voorjaar brengt ons bij de vruchtgroentes, zoals courgettes en aubergines. Aubergine kent verrassend veel toepassingen. Met name in Azië en in de landen rond de Middellandse Zee zijn recepten met aubergine al eeuwenlang populair, vanwege de milde smaak en het stevige vruchtvlees in combinatie met exotische, krachtige smaakmakers.
De courgette is een van de oudste groenten die we kennen en is een afgeleide van de pompoen. Tijdens deze avond komen ook de smakelijke courgettebloemen aan bod. Je kunt ze bijvoorbeeld vullen of frituren, zoals in Italië en Griekenland gebruikelijk is.

LES 6

Datum: 26 juni 2019

We zitten inmiddels bijna tegen de zomer aan; het is tijd voor de tomaat. Waarschijnlijk denk je meteen aan de Italiaanse keuken, maar deze vruchtgroente wordt over de hele wereld verwerkt. Ze smaken zowel rauw als gekookt erg goed, en zijn bijzonder geschikt in salades, sauzen of soepen. Maar er zijn nog meer redenen om van tomaten te houden, ze zijn namelijk ontzettend gezond, onder andere doordat ze rijk aan antioxidanten zijn en veel bètacaroteen bevatten.

Laat je tijdens deze laatste les vervoeren door deze heerlijke en veelzijdige groente in al zijn verschijningsvormen.