Kunstwerk van botersla met garnalen en paddenstoelen

Gang Voorgerecht
Keuken Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Sla

  • 1 hele Kropsla botersla, ideaal is zo van het land.
  • Vinaigrette balsamicoazijn, olijfolie, citroensap, zout, peper

Garnalen

  • 150 g Hollandse garnalen
  • 1 tl Mosterd
  • 2 tl Honing
  • 1 tl Citroensap
  • 100 cl Olijfolie

Paddenstoelen

  • 100 g Shiitakes kleine
  • 100 g Champignons de paris kleine
  • 1 teentje Knoflook
  • 1 takje Tijm
  • Boter
  • Zout
  • Peper

Garnering

  • 0,5 stuks Venkel groene uitlopers bewaren
  • 50 g knolselderijsalade
  • 5 sprieten Bieslook eventueel met bloemetje
  • 5 stuks oostindische kers rode

Instructies
 

Sla

  • Verwijder de buitenste grove bladeren van de sla. Snijd het bruine deel van de wortel af, maar laat alle bladeren aan elkaar zitten. Leg de krop op een snijplank. Vouw de sla plat door met de handen voorzichtig de buitenste bladeren naar beneden te drukken. Blijf dit doen voor elke laag tot je bij de kern bent. De sla lijkt nu een opengevouwen bloem. Leg de sla op een groot bord en besprenkel de bladeren stuk voor stuk met de vinaigrette.

Garnalen

  • Maak de honingvinaigrette en meng dit met de garnalen. Leg de garnalen in kleine hoopjes op elk blad.

Paddenstoelen

  • Maak indien nodig de paddenstoelen schoon. Haal de steeltjes eraf en scheur de shiitakes in grote stukjes. Heel kleine shiitakes mogen heel blijven. De champignons de Paris heel laten als ze klein zijn, anders halveren. Ook hier de steel van verwijderen.
  • Smelt boter in een koekenpan tot ze gaat bruisen. Doe de tijm en de geplette knoflook erin, laat even mee bakken zodat de boter de smaak opneemt. Bak dan eerst de shiitakes in de boter tot ze goudbruin zijn. Haal ze eruit en bak dan in nieuwe boter de champignons tot goudbruin. Maak af met zout en peper.
  • Als de paddenstoelen lauw zijn, leg je ze op elk slablad, naast de garnalen.

Garneren

  • Schaaf de venkel flinterdun en steek de stukjes in de sla. Verdeel de knolselderijsalade over de sla, zodat je de sliertjes goed ziet. Steek het groen van de venkel in de sla, eventueel eerst besprenkeld met wat vinaigrette. Steek dan de bieslook in de sla en serveer. Dit gerecht kan tussen twee of 4 personen in staan. Ieder snijdt een stuk voor zichzelf af en legt het op zijn bord.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept