Venkelsoep met zongedroogde tomaat en pesto

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

    Soep
    1. Snijd de venkel, ui en wortel in mire poix. Verhit boter in een pan en fruit hierin de ui, venkel en wortel ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg de venkelzaadjes toe en bak nog even door. Blus af met de bouillon en laat de groenten gaar koken.
    2. Pureer de soep met de staafmixer mooi glad en voeg dan de room toe. Breng weer aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Breng dan op smaak met zout en peper.
    serveren
    1. Schenk de soep in kommen of borden en verdeel de tomaatjes en pesto over de soep. Serveer meteen.
    Bron:

    Rode bieten- en waterkerssoep

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Deze tweekleurensoep kun je maken met de helft van de hoeveelheid zout die je normaal nodig zou hebben voor een goede smaak. Door de roodgekleurde bietensoep helemaal zonder zout te maken en deze in het bord af te wisselen met een gezouten groene waterkerssoep. Het contrast in zoutgehalte tussen beide soepen verhoogt de zoutbeleving waardoor je in totaal minder zout nodig hebt.
    Bietensoep
    1. Hou een bietje apart en snijd de rest in blokjes. Fruit de rode ui een paar minuten in de olie en voeg de blokjes biet en het venkelzaad toe. Bak samen een paar minuten en schenk de bouillon erbij. Breng tegen de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
    2. Snijd de appel in hele kleine blokjes (0,5 centimeter) en voeg de helft toe aan de soep. Kook 5 minuten mee en pureer de soep met een staafmixer.
    3. Snijd de achtergehouden biet ook in kleine blokjes en meng met de appelblokjes. Meng er het citroensap door en breng de salade op smaak met een beetje peper en zout.
    Waterkerssoep
    1. Maak de waterkerssoep door in een pan de sjalotjes te fruiten in de boter. Voeg de bouillon en aardappelblokjes toe en breng tegen de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg de waterkers (hou een paar mooie blaadjes achter om te garneren) en crème fraîche toe en pureer met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout, cayennepeper en nootmuskaat.
    Opdienen
    1. Schenk eerst een bodem van de bietensoep in een diep bord. Maak met dezelfde hoeveelheid waterkerssoep een mooi swirl in de bietensoep. Schep een beetje van de biet-appelsalade in de soep en garneer met een takje waterkers.
    Bron:Eke Marien

    Pompoensoep met kokosroom

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Maak de pompoen schoon en snijd hem in grove stukken. Haal de pitjes eruit. Snijd de wortel in iets kleinere stukken, want die garen wat langzamer.
    2. Hak de sjalot fijn en fruit aan in olie of boter. Niet te hard, langzaam zodat de sjalot niet kleurt maar wel zacht wordt.
    3. Schil de gemberwortel en snijd in kleine stukjes.
    4. Doe de bouillon in de pan met de gefruite sjalot en breng aan de kook. Doe de pompoen en wortel erbij en kook ze gaar.
    5. Doe tegen het einde van de kooktijd de gember en curry erbij.
    6. Als de groenten gaar zijn, maak je ze fijn met de staafmixer. Doe de kokosroom erbij en breng op smaak met zout en eventueel peper.
    7. Serveer in een kom of op een bord en sprenkel er wat olijfolie over.
    Bron:

    Meloensoep

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Schil de mango en snijd deze in stukjes. Haal de zaadjes uit de meloenen en gebruik het vruchtvlees van de hele meloen. Doe de meloenstukjes en de mango in een blender. Pers de limoen uit. Was de basilicum en verwijder deze. Voeg citroensap, basilicum, 10 cl water en wijn toe aan de blender. Meng alles, breng op smaak met zout en peper. 30 Minuten in de koelkast bewaren. Gebruik een bolletjeslepel om de bolletjes uit de resterende 1/2 meloen te halen. Serveer de soep in diepe borden en decoreer met meloenbolletjes.
    Bron:

    Komkommersoep

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Schil de komkommer en snijd in blokjes. Doe met de dille, zout en peper in de blender en draai tot een glad mengsel. Meng de room erdoor en zet in de koelkast tot gebruik.
    Bron:Groenten, Carluccio

    Papa al Pomodoro

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. Snipper de ui en fruit hem in een flinke laag olijfolie op laag vuur tot ze zacht zijn, laat ze niet bruin kleuren. Voeg de verse kruiden, bouillon en het in stukken gesneden brood toe en laat het geheel 20 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper. Wanneer een lepel rechtop in de Papa blijft staan dan mag je de “soep” verdunnen met wat bouillon.
    Bron:Muriel

    Waterkerssoep

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    Personen

    Instructies

    1. Smelt in een grote pan de boter en bak hierin de ui en knoflook zachtjes. Voeg de prei en bleekselderij toe en bak dit ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur.
    2. Giet de bouillon er nu bij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de waterkers toe en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
    3. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde soep. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Doe er wat room bij en dien op met gehakte bieslook
    Bron:

    Kreeftenbisque

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

    1. De bisque wordt gemaakt van de koppen en 1 hele kreeft. Doe de kreeften in een pan kokend water met zout en zet meteen het vuur uit. Laat ze een minuut of 3 4 in het water staan. Laat dan afkoelen. Haal de koppen van het lijf en maak ze open. Verwijder dan de longen en het maagje. Die geven een bittere smaak af. De coraille, de hersenen in de kop, geeft smaak en gaat in de pan.
    2. Hak de koppen en het lijf in stukken. Bereid een grote pan voor met olie en zet op middelhoog vuur. Zweet de kreeften aan in de olie.
    3. Voeg de groenten toe en de tomatenpuree. Even goed doorbakken om het zure van de tomatenpuree te neutraliseren.
    4. Flambeer met de cognac en voeg dan de port toe. Doe het handje rijst in de pan, dat zorgt voor binding.
    5. Maak van de kipkarkassen een pure kippenbouillon. Zet ze op met koud water, zonder groente, en laat anderhalf uur zachtjes koken. Schuim in het begin steeds af. Gebruik deze bouillon voor de bisque. Dit geeft een mooie zachte smaak aan de bisque.
    6. Laat dan de bisque een half uur trekken. Voeg dan cayennepeper en saffraan toe.
    7. Maak dan het knietje, de scharen en de staart van de kreeft open en haal het vlees eruit. De knietje met een schaar openknippen en de scharen met een mes even inhakken. Het puntje van de schaar afsnijden en je haalt het vlees er makkelijk uit. De staart haal je makkelijk leeg door op de staart te drukken met duim en vinger. Snijd de staart doormidden en haal de darmpjes eruit.
    8. Ga met de staafmixer door de bisque. Haal dan de grote stukken uit de bisque en zeef door een grove zeef. Daarna haal je de bisque nog door een fijne zeef. Maak op smaak indien nodig en serveer met de stukken kreeft en eventueel wat brunoise gesneden en geblancheerde groenten.
    Bron:

    Uiensoep met comté gnocchii

    Recept Afdrukken

    Ingrediënten

    personen

    Instructies

      Uien marmelade
      1. Snijd de rode ui in brunoise van 3 mm.
      2. Weeg af en doe per 250 g gesneden ui 300 g water in de pan. Voeg de rode wijnazijn, suiker en zout toe en laat 2 uur sudderen. Zet dan luchtdicht weg tot gebruik.
      Comté gnocchi
      1. Snijd 1/4 van de korst van de kaas en zet opzij. Rasp de rest van de kaas en de truffel.
      2. Breng het water aan de kook en doe er de Comté korst in. Laat 30 minuten sudderen. Schenk het vocht dan uit door een zeef en gooi de kaas weg.
      3. Doe het kaaswater en de kuzu bouillon in de blender en mix glad.
      4. Doe dan het mengsel in een pan en laat aan de kook komen. Voeg de kaas en truffel toe en roer goed. Voeg ook de truffelolie toe en doe het mengsel dan in een spuitzak. Spuit in een vorm rondjes van 3 cm. Zet dan weg om te koelen. Bewaar in de koelkast met folie eroverheen.
      Uienpuree
      1. Snijd de uien in brunoise van 3 mm. Bak de ui voorzichtig aan in de boter, ze moeten een beetje bruinen. Blijf roeren in de pan. Ongeveer 10 minuten.
      2. Doe de azijn in de pan om te deglaceren. Haal alle aanbaksels weg met een houten spatel. Reduceer tot de helft.
      3. Weeg de uien met de vloeistof (noteer het gewicht) en doe in de blender en maal tot een gladde puree. Weeg het citroensap, zout en suiker en doe bij de puree. Mix het erdoorheen.
      4. Neem 0,1% van het totale gewicht aan Xantangom en doe dat voorzichtig in de blender. Zorg ervoor dat het op de puree komt, niet op de messen. Draai door tot je een gladde puree hebt en de Xantangom goed opgenomen is. Doe dan de puree in een knijpfles tot gebruik.
      Azijngelei
      1. Doe het water, azijn, agar agar en gellan gom in een pan. Los alle ingrediënten goed op door met de staafmixer te mengen. Laat langzaam aan de kook komen en haal de pan dan van het vuur.
      2. Zeef de vloeistof en schenk in een vorm op een siliconen matje. De dikte moet ongeveer 2 mm worden.
      3. Laat afkoelen, na 10 minuten moet de gelei zijn gevormd. Zet dan afgedekt in de koelkast tot gebruik.
      Service
      1. Steek cirkels van 4 cm uit de azijngelei.
      2. Doe de bouillon en gnocchi en een pannetje en houd warm.
      3. Leg op ieder bord een ring van uienpuree van 10 cm.
      4. Passeer de bouillon door een fijne zeef en houd de bouillon en de gnocchi apart.
      5. Leg 1 gnocchi in het midden van de pureecirkels. Doe 1 druppel truffelolie op de gnocchi's. Bedek de gnocchi's met een cirkel azijngelei.
      6. Druppel op de uienring 5 druppels uienmarmelade en 3 citroenblaadjes.
      7. Lepel de hete bouillon aan tafel in de borden.
      Bron:Atelier Crenn, pag 71

      Geroosterde paprikasoep

      Recept Afdrukken

      Ingrediënten

      personen

      Instructies

      1. Verwarm de oven voor op 240 graden (hetelucht).
      2. Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de zaadlijsten. Vet een braadslede in met wat olijfolie. Leg de paprika met de schil naar boven in de braadslede.
      3. Laat de paprika’s 10 minuten roosteren in de oven totdat de schillen zwart geblakerd zijn. Je kunt de schil heel gemakkelijk verwijderen als ze even afgekoeld zijn.
      4. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak deze fijn.
      5. Fruit dit aan in wat olijfolie.
      6. Voeg de tomatenpuree toe en verhit kort.
      7. Was de tomaten en snijd deze in stukken. Ontvel de paprika’s en snijd deze ook in stukken. Voeg dit bij de uien.
      8. Voeg de bouillon toe en laat het mengsel ongeveer 15-20 minuten zacht koken.
      9. Pureer de soep glad met een staafmixer.
      10. Breng de geroosterde paprikasoep verder op smaak met wat peper en zout. Garneer de soep met de verse peterselie en een eetlepel crème fraiche.
      Bron:https://uitpaulineskeuken.nl/2016/03/geroosterde-paprikasoep.html