Gekaramelliseerde bananen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

 1. Breng in een wok op matig vuur 475 ml water aan de kook, doe er de suiker bij, draai het vuur laag en laat 5 minuten pruttelen. Doe er de reepjes pandanblad bij, breng terug aan de kook en zet de pan van het vuur.
 2. Giet de siroop door een fijne zeef in een pan en gooi het pandanblad weg. Doe de bananen in de pan, zet ze op matig-laag vuur en laat ze 12-15 mmuten aan elke kant pruttelen tot ze glimmen en alle siroop geabsorbeerd hebben Sprenkel er het limoensap over en zet de pan van het vuur Schep de bananen op een bord en zet ze opzij.
 3. Meng de kokosmelk, bloem en het zout in een kleine pan en laat ze 2-3 minuten op matig/laag vuur inkoken Zet de pan van het vuur, sprenkel de roomsaus over de gekaramelliseerde bananen en zet ze op tafel.
Bron:

Geroerbakte shiitakes

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

 1. Verhit de olie in een wok op matig vuur en roerbak de knoflook 1 minuut, of tot hij flink geurt. Doe er de paddenstoelen bij en roerbak ze 2 minuten tot ze gaar zijn. Voeg de rest van de ingrediénten toe, roerbak ze nog 1 minuut en ga aan tafel.
Bron:

Kokoscurry met rundvlees en aubergines

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

 1. Verhit de olie in een wok op matig vuur en bak de groene currypasta 1-2 minuten tot hij flink geurt. Giet er 250 ml kokosmelk bij en kook het mengsel 2-3 minuten, tot de melk dik begint te worden en de olie boven komt drijven. Voeg het vlees toe, blijf 4 minuten roeren, giet er 475 ml water bij en breng ze aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en blijf ongeveer 20 minuten regelmatig roeren.
 2. Voeg de vissaus en suiker toe. en laat 5 minuten koken. Doe er de aubergines en pepertjes bij, breng ze aan de kook en laat ze 5 minuten koken. Roer er de basilicumblaadjes door en zet de pan van het vuur.
 3. Serveer de curry met de gekookte vermicelli, taugé, waterspinazie en hardgekookte eieren.
Bron:

Dipsaus voor zeebanket

Recept Afdrukken

Ingrediënten

ml

Instructies

 1. Stamp de teentjes knoflook in een vijzel, doe er de pepertjes bij en stamp ze tot kleine stukjes. Voeg de koriander toe en stamp er een glad mengsel van. Roer er de vissaus,suiker, het limoensap en 1 eetlepel water door tot de suiker opgelost is. Het moet zowel zurig, zoutig, als pikant zijn. Serveer in een kommetje bij gegrild of gestoomd zeebanket. Eventueel kun je de saus ook tot 1 cm onder de rand in een gesteriliseerdepot scheppen, er de deksel op draaien en hem maximaal 2 weken in de koelkast bewaren.
Bron:Thailand, het kookboek

Geroosterde jumbo zoetwatergarnalen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

 1. Stook om te beginnen je barbecue op tot de kooltjes witheet zijn, of verhit je gasbarbecue tot 200°C. Rooster de garnalen 3-4 minuten aan elke kant op lage temperatuur tot ze roze en gaar zijn. Serveer ze met de dipsaus voor zeebanket.
Bron:

Geroosterde inktvis

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

 1. Stook om te beginnen de barbecue op tot de kooltjes witheet zijn, of verhit je gasbarbecue tot 200°C. Je kunt eventueel ook een elektrische grill op de hoogste stand aanzetten. Kerf het lijf van de inktvis 3-4 keer overdwars in, maar pas wel op dat je er niet helemaal doorheen gaat. Rooster de inktvis 6-7 minuten aan elke kant op hoog vuur tot hij gaar is. Als je een elektrische grill gebruikt moet je het rooster op ongeveer 10 cm van het element zetten, en de inktvis 6-7 minuten aan elke kant grillen tot hij gaar is. Haal hem van de barbecue of uit de grill, snijd hem in kleine ringen en serveer ze met dipsaus voor zeebanket.
Bron:

Groene curry met kip en aubergine

Recept Afdrukken

Ingrediënten

personen

Instructies

 1. Verhit de olie in een wok op matig-laag vuur en roerbak de currypasta ongeveer 2 minuten tot hij sist en flink geurt. Doe er de stukjes kip bij en bak ze 1-2 minuten. Giet er de helft van de kokosmelk bij, roer goed, draai het vuur half­ hoog en laat 2-3 minuten koken. Voeg de rest van de kokosmelk, de vissaus, en de suiker toe, en roer nogmaals. Doe er de beide soorten aubergine bij, leg een deksel op de wok en laat ze 4-5 minuten koken tot ze gaar zijn. Doe er de basilicumblaadjes en plakjes rode peper bij, roer 30 seconden en schep de curry in een kom. Garneer met basilicumblaadjes en plakjes rode peper, en serveer met rijst. Heat the oil in a wok over medium-low heat and stir-fry the curry paste for about 2 minutes until it hisses and smells strongly. Add the chicken pieces and fry for 1-2 minutes. Add half of the coconut milk, stir well, turn the heat to high and let it boil for 2-3 minutes. Add the rest of the coconut milk, the fish sauce, and the sugar, and stir again. Add the two types of eggplant, put a lid on the wok and let them cook for 4-5 minutes until they are done. Put it there add the basil leaves and slices of red pepper, stir for 30 seconds and spoon the curry into a bowl. Garnish with basil leaves and slices of red pepper, and serve with rice.
Bron:

Zoete chilidipsaus

Recept Afdrukken

Ingrediënten

ml

Instructies

 1. Roer de azijn, suiker, zout, rode peper en 4 eetlepels water in een pan door elkaar breng aan de kook en laat 2 minuten koken. Draai het vuur laag en laat het mengsel nog 3-5 minuten pruttelen tot het een stroperige consistentie heeft. Zet de pan van het vuur en laat afkoelen Garneer de dipsaus eventueel met wat pinda's en zet hem meteen op tafel. Eventueel kun je de saus ook tot 1 cm onder de rand in een gesteriliseerde pot scheppen, af laten koelen, er de deksel op draaien en hem maximaal 1 week in de koelkast bewaren.
Bron:

Saam-gier

Recept Afdrukken

Ingrediënten

eetlepels

Instructies

 1. Stamp de korianderwortel in een vijzel. Doe er de knoflook bij en stamp er een grove pasta van. Voeg de peperkorrels bij en blijf stampen tot je een fijne pasta hebt. Gebruik meteen.
Bron:

Pangsit met varkensvlees en garnalen

Recept Afdrukken

Ingrediënten

stuks

Instructies

 1. Snijd de bosui of kleine prei in de lengte in 5-7 mm brede reepjes. Snijd net zoveel reepjes. als je loempiavelletjes hebt. Leg de reepjes 30 seconden in de kom kokend water en laat ze vervolgens in het koude water afkoelen. Giet ze af, dep ze droog en zet ze opzij.
 2. Hussel voor de vulling de garnalen met het varkensgehakt, de saam-gler, sojasaus en suiker en waterkastanjes in een grote kom door elkaar. Dek ze af met plasticfolie en zet ze voor gebruik minstens 10 minuten in de koelkast.
 3. Leg een loempiavelletje op je werkvlak en schep 1 theelepel van de vulling in het midden. Breng de randjes van het velletje naar elkaar toe en bind ze met een reepje bosui of prei bij elkaar. Leg er voor de zekerheid een dubbel knoopje in. Herhaal dit met de rest van de velletjes en vulling.
 4. Verhit de olie om in te frituren in een wok of frituurpan tot 180°C, of tot een stukje brood in 30 seconden bruin is. Verdeel de pangsits in porties en frituur ze 5-7 minuten, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Serveer met zoete chilidipsaus.
Bron: